Prírodné kino spája dobrovoľníkov, podnikateľov a samosprávu

Do obnovy prírodného kina sa počas prvej aprílovej soboty zapojili miestni turisti, skauti, seniori aj vedenie radnice. „Klobúk dole pred tým, čo tam dobrovoľníci doteraz spravili,“ hovorí prednostka mestského úradu Denisa Bartošová.

Vyše dvadsať dobrovoľníkov vyčistilo v sobotu areál prírodného kina od lístia a napadaných konárov. Stolári frézovali dosky, ktoré budú použité na sedenie. Začali aj s utláčaním štrku v pravej časti hľadiska. Napriek tomu ich čaká ešte veľa práce.

Ďalšia brigáda je preto naplánovaná na sobotu 13. apríla so začiatkom o 9.00 h. „Kusisko roboty, tej viditeľnej, aj tej menej viditeľnej sa už urobilo, teraz to treba už len doťuknúť. Čím viac nás bude, tým viac toho spravíme,“ odkazujú záujemcom o brigádu organizátori.

Podľa Michala Fialu, ktorý obnovu prírodného kina pred štyrmi rokmi odštartoval, bude treba vyviesť nepotrebný materiál – kusy betónov a starého dreva, ale aj pripraviť ľavú časť hľadiska na rozhrnutie štrku.

„Myslím si, že mesto bude musieť urobiť ústretový krok, aby sme našli peniaze na dokončenie tohto dobrovoľnícky začatého projektu. Je tam ešte množstvo práce,“ hovorí prednostka mestského úradu Denisa Bartošová, ktorá sa k dobrovoľníkom v sobotu pripojila spolu s viceprimátorom Michalom Bezákom.

Podľa jej slov je potrebná revízia toho, čo všetko je nutné v prírodnom kine ešte urobiť. Inštalácia premietacej techniky, pódia, plátna a toaliet nebude možná bez pomoci samosprávy.

K postupnej obnove prírodného kina doteraz sponzorsky prispievali aj miestni podnikatelia. Pomáhať chcú naďalej. Jednou z možností je vytvorenie sponzorského účtu.

„Verím, že hľadaním riešení sa tento projekt podarí dokončiť,“ pokračuje prednostka a dodáva: „Klobúk dole pred tým, čo tam dobrovoľníci doteraz spravili.“

Minulý rok mesto financovalo nákup exteriérového plátna a premietacej techniky. V areáli pribudlo aj nové osvetlenie, elektroinštalácia, prípojka vody, chodníky a oplotenie. Stavebnými úpravami prešla premietacia kabína, do ktorej predtým zatekalo.

Zatiaľ chýba pódium a sanitárny kontajner s toaletami, ktorý bude pripojený na kanalizáciu.

Text a foto: Martin Palkovič