Prírodné kino je pred dokončením

Roky nepoužívaný priestor dostáva novú elektroinštaláciu a radnica vyberá dodávateľa premietacej techniky. Informácie, že areál opäť chátra, sú vymyslené.

Dôkazom je aj pracovný ruch, ktorý dnes vládol za plotom areálu. Do opravy kina sa pred troma rokmi pustili dobrovoľníci, teraz ich vystriedali pracovníci firmy Living Light s. r. o., ktorá vyhrala verejné obstarávanie.

Podľa zverejnenej zmluvy prírodné kino aktuálne dostáva novú elektroinštaláciu, v rámci ktorej vznikne aj osvetlenie celého areálu. Prebieha výstavba chodníkov a inštalácia sanitárneho kontajnera, v ktorom budú toalety, a jeho napojenie na kanalizáciu.

Pribudne tam chýbajúci prívod vody a rekonštrukciu prechádza aj premietacia kabína. Do nej doteraz zatekalo. Areál bude mať nový plot a bránu.

Práce koordinuje mestský úrad a zaplatí za ne 62 380 eur. Ďalších 30-tisíc eur je vyhradených na nákup premietacej techniky, ozvučenia a plátna. Najvýhodnejšiu ponuku vyberie radnica tento týždeň.

Podľa dostupných informácií nebude možné premietať premiérové filmy. Prírodné kino totiž nedostane vybavenie, ktorým disponujú kino Fontána a Dom umenia. Diváci si pod holým nebom budú môcť v digitálnej kvalite vychutnať staršie tituly.

Areál prírodného kina má v súčasnosti v správe mesto Piešťany. Pred znovuotvorením ho zrejme preberie Mestské kultúrne stredisko Piešťany (MsKS). Dátum zatiaľ nie je známy, ale riaditeľka MsKS Marta Jurčová rekonštrukciu víta. Podľa vlastných slov si tam vie predstaviť aj iné kultúrne podujatia – napríklad vystúpenia detí alebo komornejšie koncerty.

„Všetky práce sú odladené s bezpečnostným technikom aj statikom podľa platných noriem. Celá stavba prešla stavebným konaním, inak by nemohla začať,“ povedal Michal Fiala. Dobrovoľníci pod jeho vedením boli na začiatku obnovy prírodného kina a zrejme budú aj na jej konci.

Po dokončení aktuálne prebiehajúcich stavebných úprav, je potrebné osadiť lavice. Tie budú na pôvodných nosníkoch a z rovnakého dreva ako lavice, ktoré v prírodnom kine slúžili pred rokom 1997, kedy ho pre verejnosť zatvorili.

Text: Martin Palkovič Foto: MF