Pri Sĺňave vznikne piknik park, župa podporí aj ďalšie projekty

Ľudia rozhodli, ako Trnavský samosprávny kraj (TTSK) minie časť svojho rozpočtu. Hlasovanie vyhral piknik park, župa podporí aj vznik multisenzorickej miestnosti v materskom centre Úsmev, či návrat beachvolejbalu do starých Piešťan.

Prvý participatívny rozpočet TTSK je v záverečnej fáze. V nej sa nápady, ktoré získali podporu verejnosti, stanú realitou. V celom kraji sa do hlasovania zapojilo 17 463 ľudí. Výsledky zverejnili dnes večer.

TTSK pre okres Piešťany vyhradil 28-tisíc eur. Z toho 5-tisíc eur získal projekt s názvom Piknik park Sĺňava. V rámci neho má vzniknúť miesto určené na stretávanie a zábavu. „Prístrešok ochráni pred dažďom, na oddych nám poslúžia lavičky, hojdačky, či závesné siete,“ píšu autori projektu.

Rovnakú sumu získala multisenzorická miestnosť v materskom centre Úsmev. Deťom má ponúkať

široké spektrum podnetov k rozvoju zmyslového vnímania. Pomôže aj deťom so špeciálnymi potrebami.

Vďaka participatívnemu rozpočtu sa do starých Piešťan vráti beach volejbal. Dobrovoľníci sa rozhodli opraviť staré ihrisko blízko Kuzmányho ulice a sprístupniť ho verejnosti. Kraj ich v tom podporí sumou 4 960 eur.

Pomôže tiež s budovaním komunitného centra v Kursalone, ktoré má slúžiť rodinám, seniorom aj handicapovaným Piešťancom. Z participatívneho rozpočtu TTSK ide na tento účel 5-tisíc eur.

Hlasujúcich zaujali aj tréningové trasy pre detský orientačný beh, ktoré za 1 350 eur vyrastú v mestskom parku. Na zorganizovanie workshopu Voda nad zlato prispeje župa sumou 5-tisíc eur a inštaláciu ping-pongových stolov na sídlisku Adam Trajan podporí sumou 1 600 eur.

Všetky projekty musia byť realizované do konca roka 2019. Krajskí poslanci na participatívny rozpočet vyhradili celkovo 250-tisíc eur.

Podobným spôsobom chcela nápady Piešťancov podporiť aj radnica, ale podľa vyjadrenia primátora Petra Jančoviča ani jeden z prihlásených projektov nesplnil kritériá. Mesto preto participatívny rozpočet na tento rok zrušilo a v budúcnosti plánuje zmeniť jeho pravidlá.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič