Pri letisku chcú postaviť nové parkovisko

Piešťany budú mať počas letnej sezóny pravidelné charterové spojenie s tureckou Antalyou a egyptskou Hurgadou. Počet cestujúcich sa preto znásobí, Trnavský samosprávny kraj pre nich chce postaviť nové parkovisko.

Náklady sú 1,2 milióna eur

Charterové linky do Turecka a Egypta pre klientov cestovnej kancelárie Happy Travel začnú fungovať na konci mája. Každá z nich má prepraviť približne štyritisíc dovolenkárov, počet ľudí využívajúcich piešťanské letisko môže preto medziročne narásť až o desaťnásobok. Cestovná kancelária im ponúka parkovanie na letisku zdarma.

TTSK, ktorý je majoritným akcionárom Letiska Piešťany, v tejto súvislosti pripravuje výstavbu integrovaného parkoviska. Zafinancujú ho z eurofondov.

Krajskí poslanci v decembri súhlasili s odkúpením pozemkov od letiskovej spoločnosti a súkromného vlastníka spolu za takmer 300-tisíc eur. Majú na nich vyrásť parkovacie miesta pre cestujúcich, návštevníkov veľkých podujatí, ktoré sa na letisku konajú, aj pre ľudí dochádzajúcich za prácou.

Projekt počíta so službou zdieľaných bicyklov aj so zastávkou mestskej hromadnej dopravy. Pôjde o rozšírenie parkovania pred hlavnou budovou letiska.

Odhadované náklady sú 1,2 milióna eur. Zámer sa stane realitou, ak naň župa získa peniaze z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Grape neodchádza

Vyššia frekvencia letov môže ohroziť veľké podujatia, ktoré sa na letisku v predchádzajúci rokoch konali. Festival Topfest sa presťahoval do Nového Mesta nad Váhom už minulý rok, ale Grape z Piešťan neodchádza.

Potvrdil to člen predstavenstva letiskovej spoločnosti Bohumil Klečák: „Letisko Piešťany hľadá možnosti pre konanie leteckých aj neleteckých akcií. Počas roka 2019 sa na Letisku Piešťany bude konať festival Grape, ako aj festival letectva a Zlaté stuhy.“

Letecké podujatie organizované v spolupráci so Slovak International Air Fest (SIAF) sa uskutoční 4. a 5. mája, kedy uplynie sto rokov od tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Úver a dotácie

Letisko bolo v uplynulých rokoch v červených číslach. Vlani si zobralo úver od Slovenskej sporiteľne vo výške 800-tisíc eur, za ktorý ručí pozemkami. Prefinancuje ním pôžičky od súkromných osôb a firiem. Tie si spoločnosť zobrala za predchádzajúceho vedenia.

Koncom roka prišla dobrá správa z ministerstva dopravy, ktoré navýšilo dotáciu na bezpečnosť a požiarnu ochranu na 273-tisíc eur.

Majoritným akcionárom Letiska Piešťany je Trnavský samosprávny kraj, mesto Piešťany má 22,3 % akcií a štát v zastúpení ministerstva dopravy 20,4 %.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič