Pri Dubovej sa usadil bobor

Zákonom chránený živočích je na Slovensku pozorovaný čoraz častejšie, ale jeho výskyt priamo v meste je vzácnosťou. Eduard Kučkovský dnes ráno pri Kukorelliho ulici natočil viacero videí, na ktorých mu bobor akoby pózuje.

„Ide nepochybne o bobra,“ potvrdil ornitológ Erich Kubica. Najväčšieho európskeho hlodavca môže aj laik identifikovať podľa chvosta – je veslovitý a na rozšírenej časti holý. Ľudia si bobra občas mýlia s nutriou. Tá pochádza z Južnej Ameriky, na našom území sa chovala na kožušiny, ktoré vykupoval štát. Často je možné ju vidieť napríklad pri Obtokovom ramene, ktorého teplá voda jej pomáha prežiť zimu.

Ani výskyt bobra už nie je na Slovensku podľa Ericha Kubicu veľkou vzácnosťou. „Šíria sa k nám z Poľska a Rakúska, kde ich umelo vysadili do prírody. Najradšej majú ovocné stromy,“ hovorí ornitológ, ktorý nám poslal aj niekoľko fotografií, bobrích diel v okolí Piešťan. Žijú pri Sĺňave, Obtokovom ramene aj na Vtáčom ostrove.

Najväčšie európske hlodavce môžu byť podľa neho hrozbou pre plánovaný Sad Kornela Duffeka. Ten má vyrásť práve pri potoku Dubová, v severnej časti Piešťan. „Pokiaľ nebude sad oplotený, budú mať bobry prestretý stôl,“ dodal Erich Kubica.

Text: Martin Palkovič Video: Eduard Kučkovský Foto: Erich Kubica