Prekvapenie pre deti – ručne maľovaný betlehem v starých Piešťanoch

Priestor medzi piešťanským Kostolom sv. Štefana Uhorského a farou skrášľuje betlehem, ktorý vznikol vďaka dobrovoľníkom a Materskému centru Úsmev. Farníci vždy na Štedrý deň pripravujú živý betlehem, tento rok to však pandemická situácia nedovolí.

V ručne maľovanom betleheme nájdete postavy takmer v životnej veľkosti. Okrem svätej rodiny a malého Ježiška sú jeho súčasťou aj anjeli, traja králi, malý i starý pastier a zvieratá.

„Nevedeli sme, aká bude tento rok na Vianoce situácia, preto sme sa rozhodli zrealizovať namiesto už tradičného živého betlehemu, takýto maľovaný. Chceme tak napriek pandémii priniesť radosť a potešenie do života. Verím, že každý kto prejde okolo sa poteší pohľadom a rovnako tak ľudia, ktorí budú vidieť len fotografie a pripomenieme si tak podstatu Vianoc,“ hovorí Marcela Vrbová z materského centra.

Zrealizovať betlehem stálo hodiny práce. Za výtvarnou a vizuálnou stránkou projektu  je, ako pri všetkých projektoch Úsmevu, Dáša Dzurechová. Pripravila návrhy a detaily realizácie a sama strávila množstvo času maľovaním detailov postáv betlehemu.

So samotnou realizáciu domčeka a inštaláciou pomáhalo množstvo ďalších dobrovoľníkov vrátane farára Branislava Popelku, ktorý k aktuálnej situácii povedal: „Počas posledných mesiacov musíme dodržiavať odstup, máme dištančné vzdelávanie a naučili sme sa pracovať z domu. Je to každodennosť bez reálnej prítomnosti kolegov, spolužiakov, bez častých návštev priateľov a príbuzných. Zdržiavame sa objatí a stisku rúk, či pohladenia. Zrazu si uvedomujeme, ako je vzácne byť si blízky. A ako nám to chýba. Ježiš svojim narodením i celým životom je pre nás zjavením Božej blízkosti. Prajem nám, aby sa nám s jeho pomocou podarilo i v súčasnej ťažkej dobe zostávať blízkymi a blížnymi ľuďom okolo seba.“

-red-