Predsedovia parlamentov V4 a Beneluxu rokujú na Kúpeľnom ostrove

Súčasnosť a budúcnosť Európskej únie je témou stretnutia, na ktoré svojich kolegov pozval do Piešťan predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Ich program začal už v nedeľu podvečer, na pondelok sú naplánované pracovné rokovania.

Najvyšší predstavitelia zákonodárnych zborov Vyšehradskej štvorky a krajín Beneluxu rokujú v Piešťanoch.V nedeľu podvečer ich pred hotelom Thermia Palace privítali ich hostiteľ Andrej Danko a primátor Peter Jančovič.

Spolu s delegáciami sa prešli po Kolonádovom moste. Pri soche Barlolámača primátor prítomným povedal, že Piešťany majú blízko ku všetkým zúčastneným krajinám. Dodal, že keď sem zavítajú nabudúce, Kolonádový most by mal byť už zrekonštruovaný. Samospráva na tento účel totiž získala dotáciu vo výške 950-tisíc eur.

Z pozvánky pre novinárov vyplýva, že oficiálne rozhovory začnú v pondelok dopoludnia v konferenčnej sále hotela Splendid. Predsedovia parlamentov budú hovoriť a súčasnosti a budúcnosti Európskej únie. Pozrú si secesný hotel Thermia Palace aj bahennú kuchyňu.

„Delegáciu zavedieme aj na také neobvyklé miesta, ako napríklad bahenná kuchyňa. Dáme im možnosť nazrieť do zákulisia prípravy unikátneho piešťanského sírneho bahna. Budú ho môcť vyskúšať na vlastnej koži aj ochutnať,“ povedala pre Trnavské rádio Mária Michalčíková zo Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany a na vysvetlenie dodala, že hostitelia predsedom parlamentov ponúknu originálny dezert s názvom Bahno.

Podľa jej slov je stretnutie predsedov parlamentov pre kúpele príležitosťou na propagáciu „predovšetkým nového konceptu wellness centra v Thermia Palace, ale aj liečivých prírodných zdrojov Piešťan – termálnej liečivej vody a sírneho bahna.“

Kvôli bezpečnosti nie sú zverejnené žiadne ďalšie podrobnosti o stretnutí. Predsedovia parlamentov podľa našich informácií nemajú naplánovanú prehliadku centra Piešťan.

Jedinou delegáciou, ktorá využila služby piešťanského letiska, bola česká. Informoval o tom Trnavský samosprávny kraj.

Foto: facebook.com/trnavskykraj

Text a foto: Martin Palkovič