Prednostom Okresného úradu Piešťany má byť Roman Súcky

Kandidát na prednostu Okresného úradu Piešťany je absolventom vysokoškolského inžinierskeho štúdia, pracuje ako prevádzkový pracovník a má 48 rokov. Predseda vlády Igor Matovič vyzval ľudí, aby Romana Súckeho aj ďalších kandidátov lustrovali.

Nie prostredníctvom transparentných výberových konaní, ale cez svoj poslanecký klub vyberalo vládne hnutie OĽaNO kandidátov na prednostov 72 okresných úradov. Dnes na webstránke prednostovia.sk zverejnilo ich mená. Piešťanský okresný úrad má viesť prevádzkový pracovník Roman Súcky.

Členovia poslaneckého klubu vládneho hnutia podľa vyjdenia premiéra Igora Matoviča oslovovali občianske združenia a miestne elity, aby im poradili, kto by mohol v danom regióne funkciu prednostu zastávať.

„Na pohovory prišlo 330 ľudí. Keby sme teraz urobili anonymné transparentné výberové konanie, mnoho ľudí by sme nepoznali, nemali by sme istotu, že im môžeme veriť,“ povedal predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Podľa jeho slov je zo 72 nominantov spojený vládnym hnutím len približne každý ôsmy.

Verejnosť má pomôcť kandidátov lustrovať. Pri každom mene je na web stránke prednostovia.sk možnosť poslať naňho podnet. Čas na to je do piatka 10. júla.

Piešťanských poslancov Národnej rady SR za hnutie OĽaNO Lucie Drábikovej, Marcela Mihálika a Andreja Stančíka sme sa opýtali, či sa na výbere prednostu Okresného úradu Piešťany podieľali. Ich odpovede zverejníme po ich obdržaní.


„Bola som na hodnotiacich komisiách viacerých okresov, ale priamo na výbere prednostu Okresného úradu Piešťany som sa nezúčastnila, pána Romana Súckeho osobne nepoznám,“ uviedla Lucia Drábiková. Podľa jej slov sa u kandidátov posudzovalo vzdelanie, riadiaca prax, orientácia v legislatíve ohľadom územnej štátnej správy a činnosti okresného úradu. „Na základe toho boli kandidáti bodovaní,“ dodala poslankyňa.

„Pri výbere nominantov som sa aktívne zúčastňoval a do výberu som nominoval niekoľko kandidátov. Vypočutie týchto kandidátov malo niekoľko kôl. Posledné dve kolá výberov boli zamerané na odborné znalosti a osobnostné predpoklady riadenia okresných úradov. Týchto stretnutí som sa už nezúčastnil,“ odpovedal poslanec Marcel Mihálik a dodal: „Pána Romana Súckeho poznám. Pracoval vo verejnej správe v riadiacej funkcii a posledných šesť rokov pracoval ako prevádzkový pracovník v hoteli v rakúskych alpách. Výberovú komisiu v poslednom kole presvedčil o svojich odborných, manažérskych i jazykových znalostiach a bol predložený ministrovi vnútra na schválenie vládou SR za okresného prednostu na Okresnom úrade Piešťany.“


Prednostov podľa zákona menuje vláda. Na základe jej rozhodnutia riadi už viac ako rok Okresný úrad Piešťany Vanesa Šteinerová, ktorá predtým kandidovala na post primátorky Trnavy. Na web stránke, prostredníctvom ktorej sa pred komunálnymi voľbami prezentovala, uviedla: „Vyštudovala som Vysokú školu pedagogickú v Nitre, Filozofickú fakultu v Bratislave a rigorózne konanie som absolvovala na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave.“

Vanesa Šteinerová nastúpila do vedenia okresného úradu po Igorovi Nicákovi, ktorý sa funkcie prednostu vzdal k 31. marcu 2019. Predtým pôsobil aj ako poslanec mestského zastupiteľstva za stranu Smer – SD.

Text a foto: Martin Palkovič