Pred nemocnicou má byť viac miest pre pacientov

Po ostrej kritike zmien v parkovacej politike zo strany riaditeľa Nemocnice A. Wintera plánuje radnica pre pacientov vyhradiť ďalších osem parkovacích miest. Potrebný je súhlas poslancov.

Chcú nemocnicu zruinovať?

Zamestnancom nemocnice ponúka samospráva prispôsobenie spojov mestskej autobusovej dopravy tak, aby mohli autá nechávať pri poliklinike. Ďalšou alternatívou je parkovisko pri futbalovom štadióne. Pešo je to odtiaľ k nemocnici podľa služby Google Maps 11 minút.

Zmeny parkovacej politiky v centre kritizoval riaditeľ Nemocnice A. Wintera Štefan Kóňa.

Vadí mu najmä fakt, že od 1. augusta nebudú na parkovisku na Nálepkovej ulici počas pracovných dní platiť parkovacie karty.

„Sú to veľmi rýchle termíny, ktoré nie sú odkomunikované s ľuďmi ani firmami,“ povedal pre TV Piešťany s tým, že mesto chce podľa jeho názoru týmto spôsobom nemocnicu zruinovať.

Dodal, že primátor s ním mal v rámci prípravy zmien rokovať. Nemocnica je totiž druhým najväčším zamestnávateľom v Piešťanoch: „Je veľký problém nájsť zamestnancov – od upratovačiek, sestričiek, lekárov po pomocný personál. Snažíme sa ich získavať z iných miest. Sťahujem ľudí od Nitry, Zlatých Moraviec, Myjavy aj Trnavy. Musím im ponúknuť nejaké benefity.“

Vo svojom vyjadrení pre ďalej argumentuje zvýšením ceny parkovného priamo pred nemocnicou. Trpieť tým podľa jeho názoru budú najmä pacienti.

Pre nich má byť viac miesta práve pri Perle. Radnica totiž predpokladá vyššiu obrátkovosť tohto parkoviska vďaka tomu, že tam cez týždeň nebudú platiť parkovacie karty.

Pešo cez park

„Na to, aby každý v meste zaparkoval, by sme museli centrum nafúknuť,“ reagoval v stredu na slová Š. Kóňu primátor Peter Jančovič a dodal: „Na okraji mesta máme polikliniku, pri ktorej je množstvo parkovacích miest. Nemáme problém upraviť grafikon mestskej dopravy tak, aby sa zamestnanci do centra aj späť odviezli autobusom.“

Od riaditeľa si preto radnica pýtala počty ľudí, ktorých by sa to týkalo.

Primátor ďalej pripomenul, že parkovisko pri futbalovom štadióne je od nemocnice vzdialené 800 metrov a počas pracovných dní je zväčša prázdne. Od 1. novembra bude spoplatnené v čase od 7.00 do 15.30 h, ale majitelia parkovacích kariet tam môžu svoje autá nechať bez ďalších poplatkov.

Rovnako budú mať k dispozícii všetky miesta v centre s výnimkou parkoviska na Nálepkovej ulici a dopravne exponovaných lokalít (Rázusova ulica, pri hoteli Eden a pred Nemocnicou A. Wintera až k hotelu Slovan).

Miesta pred nemocnicou budú spoplatnené až od 1. novembra. Radnica tento týždeň prišla s ďalším návrhom novely nariadenia o parkovaní, ktorou chce vyjsť v ústrety najmä pacientom.

„Chceme vyčleniť osem parkovacích miest rovno pod oknami nemocnice, ktoré budú pre pacientov. To, ako to bude regulovať nemocnica, či bude mať nejakú kartičku, je už vecou nemocnice,“ povedal P. Jančovič s tým, že takúto zmenu nariadenia o parkovaní predloží na rokovanie poslancov v septembri.

Ďalšie bezplatné miesta sú podľa Petra Jančoviča vyhradené pre pacientov, sanitky a lekárov pred nemocnicou už teraz. Po novom ich v prípade súhlasu zastupiteľstva má byť spolu 17.

Čo sa mení od 1. augusta?

Novelu všeobecne záväzného nariadenia o parkovaní prijali poslanci v júni. Zmeny začnú platiť v dvoch fázach.

S parkovacou kartou môžu vodiči od 1. augusta nechať auto na parkovisku pri Perle už len cez víkendy. Počas pracovných dní tam musí každý platiť 1 euro za hodinu.

Hodinovú sadzbu v ostatných zónach zvyšuje radnica od 1. augusta zo súčasných 50 na 60 centov. Za parkovanie je nutné platiť každý deň vrátane víkendov a sviatkov v čase od 7.00 do 19.00 h.

Od 1. novembra mesto rozšíri zóny spoplatneného parkovania aj o časti ulíc Teplická, Sládkovičova, Pod Párovcami a o celé ulice Štúrova a Meštianska. Od tohto dátumu bude spoplatnené aj parkovisko pri futbalovom štadióne, ale len v čase od 7.00 h do 15.30 h.

Na všetkých novo spoplatnených miestach môžu vodiči využívať parkovacie karty, rovnako ako vo všetkých doterajších zónach spoplatneného parkovania (s výnimkou parkoviska na Nálepkovej ulici, a dopravne exponovaných lokalít – pri hoteli Eden, pred Nemocnicou A. Wintera až k hotelu Slovan a na Rázusovej ulici).

Text a foto: Martin Palkovič