Prechádzky po Piešťanoch budú zamerané na históriu, architektúru i prírodu

Počas leta môžete spoznať operených obyvateľov Sĺňavy, nazrieť za oponu Domu umenia, ale aj do starej dieslovej elektrárne. Dozviete sa, že Piešťany sú vlastne galériou plnou hodnotných umeleckých diel a tunajšia architektúra má svetovú úroveň.

Oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany pozýva na sériu komentovaných prehliadok, ktoré zaujmú návštevníkov kúpeľného mesta, ale aj samotných Piešťancov. Na svoje si prídu dospelí i deti. Viaceré prehliadky sú zdarma, na ďalšie je nutné kúpiť si vstupenku vopred cez web stránku visitpiestany.sk.

Spoznajte mesto Piešťany a Kúpeľný ostrov
Prehliadka so sprievodcom, na ktorú je vstup voľný, je prechádzkou po najdôležitejších historických a architektonických pamiatkach Piešťan. Jej súčasťou je ochutnávka termálnej vody i pravých kúpeľných oplátok.

 

Na návšteve u ornitológa
Prednáška spojená s krúžkovaním vtákov sa odohráva v chránenom areáli s názvom Kubánova výsadba. Od ornitológa sa dozviete, ktoré vtáky hniezdia na Sĺňave, ktoré cez túto vodnú nádrž migrujú, prečo je dôležitá ochrana prírody a ako môže byť človek jej súčasťou. Vašim sprievodcom v ríši operencov bude Erich Kubica, vďaka ktorému sa v Piešťanoch usídlili labute.

Príbeh Elektrárne Piešťany
Obecná dieslová elektráreň rozsvietila prvé žiarovky na začiatku 20. storočia. Čaro tejto technologickej pamiatky zapôsobí na dospelých i deti. Najmenších budú sprevádzať komiksoví hrdinovia Ela a Edo. Pre starších jej pripravená prehliadka zákutí zameraná na technologické detaily výroby elektrickej energie.

 

 

Mesto ako galéria
Vďaka kurátorke a pedagogičke Linde Blahovej uvidíte, že Piešťany sú vlastne galériu pod holým nebom. Spoznáte posolstvá a príbehy umeleckých diel umiestnených vo verejných priestoroch, dozviete sa viac o ich autoroch. Jedným z umelcov, na ktorých diela bude prehliadka zameraná, je Alexander Trizuljak. Patrí k najlepším slovenským sochárom 20. storočia, stál pri založení tradície výstavy Socha piešťanských parkov, o ktorej bude tiež reč.

Po významných piešťanských stavbách
Na architektúru budú zameraná tri druhy prechádzok s Líviou Gažovou a Evou Rohoňovou. Prehliadka Emil v meste je určená pre deti a predstaví im diela Emila Belluša, autora funkcionalistického skvostu – Kolonádového mosta. Piešťanská moderna je venovaná medzivojnovej a povojnovej architektúre kúpeľného mesta. Komentovaná prehliadka Domu umenia vám umožní nahliadnuť do verejnosti inak neprístupných priestorov tejto brutalistikcej stavby od Ferdinanda Milučkého, ktorá sa len nedávno stala národnou kultúrnou pamiatkou.

Zdroj: Tlačová správa – OOCR Rezort Piešťany

Foto: Erich Kubica, Elektrárňa Piešťany, Erich Kubica