Prechádzka jesennými Piešťanmi: Na kúpeľné mesto sa pozriete očami Ľudovíta Wintera

Začala sa jesenná sezóna zážitkových prehliadok, ktoré vďaka svojmu jedinečnému formátu zaujali stovky účastníkov už v úvode tohto roka. Teraz sú kulisami oživenej histórie kúpeľného mesta pestrofarebné parky. Prvé dve prehliadky sa uskutočnili 15. októbra, pokračujú každú sobotu o 10.00 a 14.00 h až do 3. decembra 2022.

Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj a Divadlo Jána Palárika v Trnave vytvorili podujatie na pomedzí divadla a komentovanej prehliadky. Sprievodcom po Piešťanoch je sám Ľudovít Winter, ktorý už ako 20-ročný začal budovať svetoznáme meno piešťanských kúpeľov a vo svojom úsilí nepoľavil ani na sklonku života. Svoje memoáre napísal ako 97-ročný. S jasnou mysľou v nich spomína na roky slávy, ale aj prenasledovania a biedy.

Kniha Spomienky na Piešťany sa stala podkladom dramatického spracovania osudov jeho rodiny v podaní umelcov z Divadla Jána Palárika v Trnave. Prostredníctvom audiohry vstúpia účastníci prehliadok priamo do príbehu, ktorý v uliciach stvárňujú herci Univerzitného divadla THE.ART.RE. Striedajú historické kostýmy a rekvizity, aby divákov zaviedli o sto rokov späť v čase.

Prehliadky sa začínajú symbolicky pri soche Ľudovíta Wintera na Kolonádovom moste a pokračujú zastávkami pri Kursalone, Zelenom strome, barlolámačovi, hoteli Thermia Palace a Pro Patrii. Končia sa na legendárnom kúpalisku Eva.

Atmosféru na tejto ceste dotvárajú pestrofarebné stromy, jeseň je totiž na prechádzky po Piešťanoch ideálnym ročným obdobím. Účastníci sa po nich môžu občerstviť v niektorej z kaviarní alebo si oddýchnuť priamo v kúpeľných hoteloch, ktoré dal postaviť Ľudovít Winter a jeho nasledovníci.

Na realizácii tohto zážitkového produktu cestovného ruchu spolupracuje KOCR Trnavský kraj počas jesennej sezóny s Divadlom Jána Palárika v Trnave, Univerzitným divadlom THE.ART.RE, Balneologickým múzeom Imricha Wintera, Slovenskými liečebným kúpeľmi Piešťany – Ensana, OOCR Rezort Piešťany a s Mestským kultúrnym strediskom mesta Piešťany.

Zdroj: Tlačová správa – Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj