Praha a Piešťany majú spoločný festival, pripomenie blízkosť oboch jazykov

Mestská knižnica mesta Piešťany v spolupráci s neziskovou organizáciou Bona Fide pripravila ďalší ročník Festivalu českej a slovenskej tvorby pre deti, ktorý je súčasťou Mesiaca českej a slovenskej kultúrnej vzájomnosti.

Druhý ročník festivalu bude prebiehať paralelne v Prahe a v Piešťanoch v dňoch 3. 10. – 27. 10. 2016.

Festival predstavuje českú i slovenskú literatúru pre deti, prináša workshopy s výtvarníkmi, bábkové divadlá i výstavy ilustrácií, poukazuje na príbuznosť a vzájomnú prepojenosť Čechov a Slovákov.

Najmladšej generácii pripomenie blízkosť oboch jazykov i národov, ktoré spája spoločná história, kultúra i tradície. Projekt predstavuje na Slovensku českú tvorbu pre deti a do Českej republiky prináša tvorbu autorov a ilustrátorov zo Slovenska.

V Prahe bude festival prebiehať v Múzeu hlavného mesta Prahy, Mestskej knižnici, Dome národnostných menšín a Karlínskom centre pre školákov. V Piešťanoch sa podujatia uskutočnia v Mestskej knižnici mesta Piešťany.

Aký program pripravili organizátori v tomto ročníku?

Mestská knižnica mesta Piešťany zorganizovala v spolupráci s RTVS a Mestom Piešťany už deväť ročníkov jedinečného festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe. Sprievodným podujatím tohtoročného Zázračného orieška bola výstava veľkoplošných ilustrácií Bystríka Vanču a Daniely Olejníkovej nazvaná Obrázky kúzelné i hávedné.

Bystrík Vančo tu prezentoval ilustrácie z knihy Zuzany Csontosovej Najmocnejšie kúzlo a Daniela Olejníková ilustrácie z knihy Jiřího Dvořáka Havětník. Do konca augusta táto výstava zdobila priestory piešťanskej knižnice.

Počas októbra sa jej sídlom stane Praha v rámci Festivalu českej a slovenskej tvorby pre deti. Výstavu budú sprevádzať rôzne tvorivé aktivity pre deti, workshop s oboma výtvarníkmi nazvaný Dva oříšky pro Prahu, ale aj prezentácia knihy Havětník za účasti autora Jiřího Dvořáka a ilustrátorky Daniely Olejníkovej.

Veľa zábavy určite prinesie prezentácia česko-slovenského obrázkového slovníka zákerných slov pre deti Jak velbloud potkal ťavu Márie Nerádovej. Súčasťou prezentácie je aj výstava ilustrácií a workshop s touto ilustrátorkou, ktorá pochádza z Piešťan. Kniha vyšla v roku 2014 vo vydavateľstve Albatros a stala sa veľmi populárnou.

Pre tých najmenších je pripravené bábkové divadielko, samozrejme česko-slovenské. V ňom bude kráľ, princezná, zvieratká aj lúpežníci, ktorí spoznajú, že čeština a slovenčina sú veľmi blízke jazyky.

V rámci festivalu sa nezabudlo ani na stredoškolákov. Ukážky od ľudovej slovesnosti po modernu im budú čítať slovenskí herci pôsobiaci v pražských divadlách na podujatí Stretnutie so slovenčinou.

K výstave ilustrácií na záver festivalu pribudne ešte jedna výstava: Tajomný svet bábok/Tajomný svět loutek. Do tohto sveta nás prostredníctvom príbehov zavedú traja absolventi ročníka bábkarskej scénografie DAMU (Miroslav Duša, Jaroslav Milfajt, Karel Vostárek), ktorí sú zároveň pedagógmi na umeleckých školách v Bratislave, Brne a Prahe.

Nad Festivalom českej a slovenskej tvorby pre deti prevzali záštitu minister kultúry ČR Daniel Herman a minister kultúry SR Marek Maďarič, ako aj veľvyslanec Slovenskej republiky v Prahe Peter Weiss.
Projekt je  príjemným obohatením  podujatí i prezentácie Slovenska v rámci jeho predsedníctva v Rade Európskej únie.

Text a foto: Tlačová správa Mestskej knižnice mesta Piešťany