Posledná šanca ovplyvniť participatívny rozpočet župy aj mesta

Ak máte nápad ako vylepšiť svoje okolie, môžete ho prihlásiť do participatívneho rozpočtu. Vyplniť elektronický formulár Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) je však nutné do dnešnej polnoci. Mesto Piešťany nápady prijíma iba do nedele 24. marca.

Pre okres Piešťany je v participatívnom rozpočte TTSK na tento rok určených 28-tisíc eur. Celkovo župa pošle do siedmich regiónov 250-tisíc eur. Jej cieľom je, aby sa obyvatelia zapojili do nízkonákladových intervencií a tak rozvíjali susedské vzťahy, vytvárali nové verejné služby alebo revitalizoval verejný priestor.

Maximálna výška dotácie pre jeden projekt zo strany župy bude 5-tisíc eur. Projekty môžu byť financované aj z iných zdrojov. Možnosť podať ich cez elektronický formulá trvá len do dnešnej polnoci.

Oprávnený predložiť návrh je každý obyvateľ kraja alebo občianske združenie a nezisková organizácia so sídlom na území župy, pričom môže podať najviac tri projekty jeden projekt. Kraj podporí tie nápady, ktoré vyhrajú verejné hlasovanie. Výsledky budú známe koncom mája a v júni začne realizácia víťazných projektov.

Mesto Piešťany na participatívny rozpočet vyhradilo rovnakú sumu ako v minulých rokoch. Záujem o tento nástroj priamej demokracie ale v kúpeľnom meste príliš veľký nie je. Vlani za projekty cez internet hlasovalo len štyristo ľudí. Do finále sa totiž dostali iba štyri, vyhrali teda všetky.

Do 24. marca je možné cez web stránku mesta Piešťany poslať nápady na malé (do 2 000 eur) a veľké (do 5 000 eur) projekty. Z malých bude realizovaných päť nápadov, z veľkých dva. O tom, ktoré to budú, rozhodne internetové hlasovanie.

Ešte predtým podané projekty posúdi odborná komisia zložená zo zamestnancov radnice a Služieb mesta Piešťany. „K tomuto kroku sme pristúpili preto, aby sa budúci správcovia ukončeného projektu, teda Služby mesta Piešťany, mohli vyjadriť k projektom ešte v ich začiatkoch,“ uviedol primátor Peter Jančovič.

V minulých rokoch radnica z participatívneho rozpočtu postavila fit park na sídlisku Adam Trajan, ping-pongové stoly v mestskom parku, vymenila okná v materskom centre Úsmev, na niektorých križovatkách pribudli dopravné zrkadlá. Zvíťazil tiež nápad postaviť ihrisko na rozvoj pohybových schopností detí v areáli materskej škôlky na Valovej ulici.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič