Poslanecký sľub zložili viacerí Piešťanci, jeden je v karanténe

Novozvolení členovia Národnej rady SR skladali sľub v ochranných rúškach, niektorí aj v rukaviciach. Piešťanec Andrej Stančík (OĽaNO) sa z prvej schôdze parlamentu ospravedlnil, vrátil sa totiž z Brna a je v karanténe.

Na základe výsledku februárových volieb sa poslancami Národnej rady SR stali viacerí Piešťanci. Na kandidátke víťazného hnutia OĽaNO sa do parlamentu dostali Lucia Drábiková, Marcel Mihálik a Andrej Stančík. Piešťany si ako bydlisko uvádza aj doterajší poslanec za ĽSNS Martin Beluský, ktorý mandát vo voľbách obhájil. A v Piešťanoch žije aj generálny manažér hnutia Sme rodina Miloš Svrček, ktorý mal však na kandidátke ako bydlisko uvedené Michalovce.

V piatok 20. marca zložili sľub všetci okrem Andreja Stančíka, ktorý sa z prvej parlamentnej schôdze ospravedlnil a sľub zloží na ďalšej.

„Včera som sa vrátil z Česka a som v 14-dňovej karanténe. Dodržal som presný postup podľa hygienikov, aby som eliminoval šancu nakazenia niekoho, napriek tomu, že už týždeň som v Brne skoro nevychádzal a poctivo som nosil rúško,“ vysvetlil vo štvrtok Andrej Stančík na Facebooku.

Jeden z najmladších poslancov je doktorandom na Masarykovej univerzite, venuje sa energetickej bezpečnosti. Krátko po voľbách pre zpiešťan.sk povedal, že okrem tejto témy bude v parlamente jeho prioritou aj vzdelávanie a reforma školstva, pretože vidí, aké sú v tejto oblasti veľké rozdiely medzi Slovenskom a Českou republikou. „Ak to nespravíme teraz, potom už bude neskoro,“ myslí si A. Stančík.

„S ostatnými piešťanskými kandidátmi máme záujem rokovať o niektorých boľavých otázkach Piešťan, aj keď nevieme garantovať výsledok. Jednou z nich je komunikácia s ministerstvom dopravy, ktoré by mohlo vytvoriť sieť regionálnych letísk, pretože samosprávy to nemôžu uniesť,“ priblížila svoje priority Lucia Drábiková.

Doterajšej riaditeľke Centra pomoci pre rodinu v Piešťanoch je blízka sociálna oblasť: „Mojim cieľom je zlepšiť a zosystematizovať sociálnu starostlivosť pre tých, ktorí sú na ňu odkázaní.“

Dlhoročný náčelník piešťanskej mestskej polície Marcel Mihálik sa chce podľa vlastných slov venovať „zabezpečeniu dobrých podmienok pre prácu obecných a mestských policajtov.“

„Pre Piešťancov by sme chceli presadiť zmenu zákonov tak, aby bolo možné konečne pohnúť s rozpadnutými kultúrnymi pamiatkami. Myslím, že nájdeme zhodu s kolegami v parlamente lebo to nie je problém len mesta Piešťany,“ uviedol M. Mihálik.

Text: Martin Palkovič Foto: Róbert Fritz