Poslanci dali pochodu čertov krampus červenú

Poslanci zaviazali primátora, aby podnikol všetky kroky proti pochodu čertov krampus centrom Piešťan. Môže to urobiť na základe argumentu, že podujatie obmedzuje verejnú dopravu. Odporcovia priznali, že akcii nechtiac spravili reklamu.

Internetovú petíciu proti pochodu čertov centrom Piešťan podpísalo 2500 ľudí, ďalších 660 podpisov zozbierali jej iniciátori fyzicky. Podľa nich sa zo starovekej tradície stala pasia zo zlého. „Naozaj chceme oslavovať zlo? Tešiť sa z neho? Uviesť ho do centra pozornosti? Urobiť zo zla senzáciu, na ktorú sa má ísť pozerať? Aké hodnoty ponúkame našim deťom a mladým? K čomu ich vedieme?“ pýtajú sa iniciátori podpisovej akcie.

Pochod sa má uskutočniť týždeň pred Vianocami, v nedeľu 17. decembra. Pripravuje ho agentúra B&R Group, ktorá v posledných rokoch organizuje v Piešťanoch aj Vianočné trhy. Podľa jej zástupcu Jána Románeka sa usporiadatelia pripravujú na veľký záujem divákov. Kvôli tomu má byť zatvorená aj Rázusova ulica. Pochod má viesť z Auparku práve po tejto komunikácii.

Na rokovanie mestského zastupiteľstva prišli odporcovia podujatia, podľa ktorých je pochod v rozpore s tunajšími tradíciami a deťom i dospelým môže spôsobiť psychické traumy. Nepáči sa im tiež, že sa uskutoční v adventnom období.

„Je to alibizmus, keď organizátori uvádzajú, že ľudia môžu zostať doma. Ide o nedeľu, kedy bežné rodiny chodia von,“ uviedla Lucia Drábiková (OĽaNO), poslankyňa krajského zastupiteľstva a zároveň priznala, že odporcovia nechtiac spravili podujatiu reklamu.

Primátor Miloš Tamajka by na podujatie svoje deti nezobral, ale samospráve podľa neho chýba legislatívny nástroj, ako pochodu čertov zamedziť. Jedinou možnosťou je urobiť to na základe argumentu, že akcia obmedzuje fungovanie verejnej dopravy.

(Oprava) Z 18 19 prítomných poslancov 18 hlasovalo za návrh Mariána Urbáneka (KDH), v ktorom vyzval primátora, aby podnikol všetky kroky proti pochodu krampus. Jeden poslanec nehlasoval.

Ak zákaz organizátori nebudú rešpektovať, hrozí im podľa radničných právnikov pokuta vo výške 330 eur. Vylúčená nie je ani možnosť súdneho sporu zo strany spoločnosti B&R Group. Ohlasovaciu povinnosť si totiž jej zástupcovia splnili.

AKTUALIZOVANÉ 14. decembra o 21.00 h:

Primátor Miloš Tamajka deklaroval, že zákaz podujatia na základe vôle poslancov v piatok podpíše a bude o tom informovať organizátorov, políciu aj firmu Arriva, ktorá v Piešťanoch prevádzkuje mestskú hromadnú dopravu. Dodal, že nedopustí, aby v centre v nedeľu vznikol chaos alebo dopravné komplikácie.

Po štvrtkovom rozhodnutí mestského zastupiteľstva sa na internete rozbehla petícia „za pochod v čertových maskách v Piešťanoch 17.12.2017.“

Organizátori pochodu zverejnili stanovisko, v ktorom vyzývajú, aby ľudia sústredili „svoju pozornosť a energiu na skutočné zlo a problémy, ktoré sa dejú v dnešnom svete.“

Prívržencov aj odporcov podujatia ďalej poprosili, aby „medzi sebou našli toleranciu a pochopenie namiesto nekonečných a nezmyselných hádok na internete, a aby sme trávili najkrajšie sviatky v roku v pokoji, mieri a harmónií.“

Ich celá reakcia na vlnu kritiky je na Facebooku, kde tiež zverejnili nasledovný oznam: „Priatelia, kamaráti, drahí spoluobčania. V posledných minútach sa začala šíriť dezinformácia o zrušení podujatia pochod čertov PN. Ako organizátor o takomto zákaze nič nevieme a na podujatie sme pripravení. Tešíme sa na Vás.“

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič