Poslanci budú hovoriť o optimalizácii autobusovej dopravy

Radnica minulý rok zaplatila za autobusovú dopravu vyše 400-tisíc eur. Optimalizácia má tieto náklady znížiť a súčasne zlepšiť kvalitu dopravnej obsluhy. V hre je aj sezónny cestovný poriadok.

Problematikou mestskej autobusovej dopravy sa budú zaoberať poslanci počas zasadnutia mestského zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 18. mája. Mestský úrad im na rokovanie predložil materiál, z ktorého vyplýva potreba optimalizácie. Spracovať by ju mali externí odborníci.

Súčasný systém autobusovej dopravy vznikol ešte v roku 2003 na pôde Výskumného ústavu dopravného v Žiline. Potreby cestujúcich sa však odvtedy zmenili, aj preto chcú tento systém v najbližších rokoch aktualizovať.

Na základe prieskumu by mohlo prísť k zmenám v rozmiestnení zastávok, ale aj vo frekvencii spojov. Otázne je tiež využitie vozidiel s menšou kapacitou a prípadné sezónne zmeny, keďže od mája do októbra mnohí cestujúci využívajú bicykle.

Radnica poslancom navrhuje predĺžiť aktuálne platnú zmluvu so spoločnosťou Arriva Trnava o tri roky a zatiaľ chce nechať vypracovať novú optimalizáciu autobusovej dopravy, zaviesť skúšobnú prevádzku a vyhlásiť verejné obstarávanie na prípadného nového dopravcu.

Súčasťou materiálnu, ktorý vo štvrtok prerokujú poslanci, je aj návrh na okamžité šetrenie. Ten počíta so zrušením najmenej využívaných spojov a obmedzením najazdených kilometrov počas víkendov.

V prípade schválenia tohto návrhu ušetrí radnica ročne 22 500 eur. Celý materiál vrátane zoznamu spojov, o ktoré by mohli cestujúci prísť, je prístupný na tejto adrese.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič