Pokémonov hľadá celý svet, sú aj v Piešťanoch

Jedna príšerka sa skrývala za Barlolámačom, ďalšia na začiatku pešej zóny. Fenomén posledných dní je zatiaľ na Slovensku nedostupný, napriek tomu tu funguje výborne.

Hra Pokémon Go krátko po svojom vydaní dobila svet. Je založená na princípe rozšírenej reality. Prostredníctvom chytrého telefónu pripojeného na internet a GPS hráč hľadá v reálnom prostredí animované príšerky. Aplikácia je prevratná v tom, že ľudí núti hýbať sa. Na to, aby našli viac pokémonov, musia viac chodiť a objavovať nové miesta.

Väčšinou sa príšerky skrývajú práve v lokalitách, ktoré sú nejakým spôsobom zaujímavé. V Piešťanoch sme hneď druhú našli za sochou Barlolámača. Keďže sa nám ju nepodarilo ihneď chytiť, odskočila na nábrežie smerom k Domu umenia.

Zamierili sme na Kúpeľný ostrov, ktorý je plný pokéstopov. Vývojári to zariadili tak, že hráč si musí všimnúť zaujímavé miesta. Jeden z pokéstopov je napríklad pri jazierkach, ďalšie pred hotelom Thermia alebo Napoleonskými kúpeľmi.

MP_07-13-16_16054MP_07-13-16_16067

V niektorých prípadoch dokonca hra poskytuje informácie o tom, prečo je daná lokalita zaujímavá. Napríklad pri soche Milenci pred Kolonádovým mostom sa na telefóne objavila správa, že ide o dielo Alexandra Trizuliaka, ktoré sa do Piešťan dostalo v roku 1961: „Vtedajšia výstava umelcových prác v piešťanských parkoch bola počiatkom tradície plenérových výstav, ktorá pokračovala viac-menej plynulo takmer do prelomu tisícročí.“ Pokémon Go dokonca „vie“, že pri Dome umenia je podobná plastika od bulharskej sochárky J. Boskovej.

Zaujímavosťou je, že aplikácia sochu nazýva Snúbenci II. V Piešťanoch je skôr známa pod názvom Milenci.

MP_07-13-16_16042

Hra dokonca užívateľa upozorňuje aj na drevenú plastiku znázorňujúcu Ľudovíta Wintera. Tá pred časom stála na začiatku Sadu Andreja Kmeťa, aktuálne sa zrejme nachádza v sklade Služieb mesta Piešťany.

Pokémon Go je nepochybne zaujímavým spôsobom ako objavovať nové veci. Nikdy predtým sme si nevšimli tabuľu na liečebnom dome Pro Patria venovanú pamiatke Anne Vršanskej. Aplikácia o nej vedela. Aj preto môže byť prínosom pre cestovný ruch.

DOPLNENÉ (14. júla 2016 o 14.30 h): Zaujímavé miesta ako sochy, fontány, budovy a podobne sú v Piešťanoch popísané vďaka hráčom hry Ingress. Ide o v princípe podobnú aplikáciu ako Pokémon Go, ktorá existuje od roku 2013 a v našom meste má množstvo fanúšikov.

Obe hry majú spoločných vývojárov – Niantic Labs, ktorí informácie z Ingress prebrali do Pokémon Go. Informoval nás o tom jeden z tunajších hráčov Ingress. Dodal, že minulý rok sa v Piešťanoch uskutočnilo celoslovenské stretnutie fanúšikov tejto hry.

Najnovšie má Pokémon Go v našom meste vlastnú facebookovú skupinu, prostredníctvom ktorej si môžu hráči vymieňať informácie.

MP_07-13-16_16131MP_07-13-16_16087 MP_07-13-16_16077 MP_07-13-16_16104

Text a foto: Martin Palkovič