Pochod čertov krampus bude 7. decembra

Podľa dostupných informácií sa tretí ročník kontroverzného podujatia opäť uskutoční na Rázusovej ulici, ďalšie podrobnosti zatiaľ organizátori nezverejnili.

Prvýkrát prešli centrom Piešťan realistické masky čertov a podobných nadprirodzených bytostí v roku 2017. Podujatie vtedy prilákalo tisíce ľudí a v súvislosti s tým kolabovala doprava. Vlani bola akcia ešte väčšia, usporiadatelia pozvali 150 masiek, ktoré pochodovali po Rázusovej ulici a okolo Auparku približne dve hodiny.

Detaily tretieho ročníka nie sú doteraz známe. Organizátori na sociálnej sieti Facebook informovali, že sa uskutoční v sobotu 7. decembra medzi 17.00 a 20.00 h. Tento dátum uvádza aj radnica na plagáte Jeseň v Piešťanoch 2019, prostredníctvom ktorého informuje o väčšine podujatí v kúpeľnom meste naplánovaných na posledné tri mesiace tohto roka.

Krampus je rohatá postava, ktorá v rakúskom a juhonemeckom folklóre predstavuje obdobou tunajšieho čerta. Tradične sa objavuje v predvečer sviatku sv. Mikuláša, ktorý dobré deti odmeňuje darčekmi a čert tie neposlušné straší.

Ľudový alpský zvyk sa postupne premenil na šou, ktorej súčasťou je okrem realistických masiek aj tvrdá hudba a pyrotechnické efekty. V tejto podobne dokáže prilákať tisícové davy aj v krajinách, kde ho ešte pred pár rokmi vôbec nepoznali.

Text, foto a foto: Martin Palkovič