Po Sĺňave sa budú preháňať vznášadlá

Šport, ktorý desiatky rokov patril k nášmu mestu, sa sem v lete na pár dní vráti. Uprostred augusta budú na Sĺňave preteky Grand Prix Slovakia, ktoré sú súčasťou seriálu Majstrovstiev Európy vznášadiel.

Organizuje ich Klub vodného motorizmu a vodných športov Piešťany, ktorý pri tejto príležitosti predstavil začiatkom marca svoju novú web stránku. Milovníci tohto športu už na nej nájdu aj podrobný program pretekov. Ten je rozdelený na dva dni. Sĺňava bude patriť vznášadlám 15. a 16. augusta. Súčasťou podujatia bude aj otvorenie depa pre verejnosť.

Vznášadlá prišli do bývalého Československa približne v polovici 80. rokov minulého storočia. Jaroslav Baláž st. z Piešťan bol jedným z prvých nadšencov, ktorí začali so stavbou vlastného vznášadla. Verejnosti boli ich stroje predstavené v roku 1986 na Sĺňave. Neskôr sa tu podarilo zorganizovať divácky atraktívne preteky ako súčasť seriálu Majstrovstiev Európy. Tie sa v Piešťanoch konali v rokoch 1987-1992 a práve na ne chce klub vodného motorizmu nadviazať.

Text: Martin Palkovič Zdroj/Foto: vznasadla.sk