Plavci ŠPK Kúpele Piešťany na Zlatých pieskoch so šiestimi titulmi

Počas prvého júlového víkendu (2. a 3. 2022) sa v Bratislave na jazere v Areáli zdravia Zlaté piesky uskutočnili Majstrovstvá SR v diaľkovom plávaní, Ružinovský Maratón a Slovenský pohár v DP – 2. aj 3. kolo. Pri účasti 141 pretekárov z 28 slovenských, dvoch českých klubov a jednom pretekárovi z Francúzska aj Kanady mali preteky na otvorenej vode punc medzinárodných.

ŠPK Kúpele Piešťany reprezentovalo 11 dievčat a 9 chlapcov. Spolu sa im podarilo vyplávať 16 majstrovských medailí, z ktorých bolo 6 zlatých 5 strieborných a 5 bronzových. O majstrovské tituly sa súťažilo vo vybraných disciplínach podľa vekových kategórií, ktoré im prislúchali. Najstarším majstrom Slovenska nášho klubu sa stal v kategórii 18 a 19-ročných aj v kategórii Open po úspešnom zvládnutí maturitných skúšok na 10 km trati Filip Lányi (na titulnej snímke).

Najmladšou pretekárkou s majstrovským titulom na 1 km medzi 10 ročnými bola Nelly Gáliková. Dva tituly majsterky si vyplávala na slnkom zaliatych „Zlatých“ Karolina Valko (na spodnej snímke) na 1 a 3 km tratiach medzi 12-ročnými dievčatami. Sebastíán Hornák si vybojoval prvé miesto na 1 km trati a na 3 km trati 12-ročných chlapcov obsadil druhé miesto. Zlatou medailou dekorovali aj Marka Šprláka – Zmoru po doplávaní 1 km trate v kategórii 14 a 15-ročných chlapcov.

Strieborné medaily si v majstrovských pretekoch vybojovali Samuel Šiška 1 km 13-ročných. Lucia Slámová bola za 1 km 12-ročných dievčat strieborná a za 3 km bola jej medaila bronzová. Michaela Mosná po veľkom boji na 3 km 13-ročných dievčat dohmatla na druhom mieste. Mário Stanček prekvapivo medzi 14 a 15-ročnými chlapcami vybojoval bronzovú medailu. Simona Radosavljevič sa medzi 11-ročnými dievčatami na 1 km vyplávala pekné tretie miesto. Kristína Kiralová po doplávaní 1 km medzi 12-ročnými dievčatami vystúpila na bronzový stupienok. Alex Ander Zurek za 1 km 14 a 15-ročných chlapcov dostal na krk bronzovú medailu.

Úvodné preteky na otvorenej vode dopadli pre ŠPK Kúpele Piešťany veľmi úspešne. Plavci Kúpeľov sa prechodu do chladnejších jazerných vôd nezľakli a v medailovej štatistike skončili na druhom mieste spomedzi klubov.

Titulná fotka: Martin Vano

Text: Radoslav Suchánek