Plavci kúpeľov na Orca Cupe: Množstvo osobných rekordov a 15 medailí

V dňoch 30. apríla až 2. mája sa v Čilistovskej bubline x-bionic® sphere resortu uskutočnili medzinárodné plavecké preteky na tamojšom 50 m bazéne. Pretekov sa zúčastnilo asi 220 plavcov z 29 domácich slovenských klubov, 16 z Českej republiky, dvoch zo Slovinska a jedného z Ukrajiny. Zahraniční pretekári štartovali zväčša s reprezentačnými plavcami a testovali svoju výkonnosť pred vrcholnými podujatiami, resp. snažili sa na ne splniť limity. Všetci boli, vrátane rozhodcovského zboru, boli pretestovaní PCR testom. Pretekári sa zdržiavali v priestoroch mimo pretekového bazénu, v ktorom sa len pretekalo a vo vnútri boli len rozhodcovia a jedna účastnícka rozplavba plavcov. Pretekalo sa systémom rozplavby a finále.

Športový plavecký klub Kúpele Piešťany mal zastúpenie 8 chlapcov a 5 dievčat, plus Šprláková –Zmorová a Lányi v reprezentačných plavkách. V kvalitnej konkurencii sa našim darilo o čom svedčí najmä množstvo osobných rekordov a 15 vybojovaných medailí.

Olívia Ana Šprláková-Zmorová dosiahla v disciplíne 400PP na bronzový stupienok v Open kategórii. Aj Filip Lányi si na 200 polohovke odniesol v kategórii Open bronzovú medailu za zlepšený osobný rekord. Pekne plávala Lea Chromiaková a medzi 15-ročnými dievčatami vyhrala 100 aj 200 motýlik.

Lukáš Kunic si za svoj bojovný výkon medzi mužmi vyplával bronz na na 400 PP. Jakub Jánsky pekne posunul svoj osobák na 100 motýlik a medzi 16-ročnými juniormi sa postavil na strieborný stupienok.

Patrik Tapušík to na 1500 v.sp. rozbalil ako ešte nikdy a po veľkom osobnom rekorde mu bol odmenou strieborný stupienok a zaplávaný limit do juniorskej plaveckej reprezentácie SR. Za výkony na 800 v.sp. a 400PP Patrika dekorovali na bronzovom stupienku.

Mário Stanček si urobil radosť dvomi víťazstvami na 50 a 200 prsia, striebrom na 100 prsia a bronzovou medailou za výkon na 800 v.sp., po veľkých zlepšeniach, medzi 14-ročnými žiakmi. Katarínu Lopatkovú po tuhom boji s tréningovým výpadkom odmenili na 800 v.sp. bronzovou medailou medzi 15-ročnými dievčatami. Medailový výpočet plavcov ŠPK Kúpele zavŕšila Michaela Mosná víťazstvom na 400 PP v kategórii 13-ročných.

Na podujatí sme boli svedkami dvoch skvelých výkonov medzi dospelými. Jan Šefl z Českej republiky a Katja Fain zo Slovinska zaplávali Olympijské A limity, pre účasť na nastávajúcej olympiáde, čo na Slovensku často nevidíme.

Text: Radoslav Suchánek Foto: SPF