Pirko má na Cinematiku premiéru. Príde aj Rytmus

Mrazivo aktuálna téma zneužívania dievčaťa, ktoré vyrástlo v detskom domove, je predlohou nového česko-slovenského filmu, ktorý svojím vizuálom vzdáva hold americkej kinematografii 70. rokov. O titulnú pieseň a klip k filmu sa postaral raper Rytmus.

Uprostred festivalového diania, presne 16. septambra o 20.00 h bude v exkluzívnej premiére uvedený nový slovensko-český film Pirko tvorcov Lucie a Petra Klein Svobodovcov.

Pirko je príbeh Martiny alias Shakiry, ktorá vyrastala v detskom domove a nikdy nevidela svojich biologických rodičov. Predstavy o svete tam „vonku“ nasávala z televíznych seriálov. A potom konečne nadišiel deň jej osemnástych narodenín. Vyslobodenie a vstupenka do vysnívaného života.

S hlavou plnou naivných predstáv vyrazila do veľkého sveta, v prvom rade však za Romanom, láskou z decáku. Život nabral rýchly spád… a prišiel pád. Roman ju stiahol na dno a nakoniec ju predal pasákom.

Blonďatý operený anjel sa stal len perspektívnym zdrojom príjmov. Podľa toho sa s Martinou aj zaobchádzalo. Hrubé násilie, brutálne zneužívanie, drogy, bezmocnosť… A potom konečne útek. A nádej. Martina s obdivuhodnou urputnosťou bojuje o svoju šancu na šťastie… a nájde ho tam, kde by to asi málokto čakal.

Film vznikol za 28 natáčacích dní na jeseň v roku 2015 a svojím vizuálom vzdáva hold americkej kinematografii 70. rokov, keďže je natočený vo formáte cinemascope, na sférické sklá.

Premiéra sa uskutoční za prítomnosti delegácie tvorcov a hercov. Svoju účasť potvrdil aj raper Rytmus, ktorý sa postaral o filmovú pieseň a klip.

Zdroj: Tlačová správa/Bontonfilm