Piešťany získali 250-tisíc eur na atletickú dráhu

Na výstavbu športoviska, ktoré piešťanským atlétom už dlho chýba, je potrebné aj spolufinancovanie zo strany mesta. Rozhodnutie, či samospráva dotáciu prijme a nájde chýbajúce peniaze, je na vedení radnice a poslancoch.

Nič nie je isté

Slovenský atletický zväz (SAZ) rozdelí 5,45 mil. eur medzi žiadateľov, ktorí chcú postaviť alebo rekonštruovať štadióny. Piešťany môžu zo štátnej dotácie získať 250-tisíc eur. Zväz o tom dnes informoval na svojej web stránke.

V prípade, že vedenie mesta a poslanci nájdu spôsob ako spolufinancovať rekonštrukciu atletickej dráhy na futbalovom štadióne, do dvoch rokov vznikne 400 metrov dlhý atletický ovál s tartanovým povrchom a šiestimi dráhami.

Podľa neoficiálnych informácií predstavuje dotácia iba jednu tretinu potrebnej sumy. Primátor Peter Jančovič to dnes po rokovaní mestskej rady nepotvrdil ani nevyvrátil. S otázkou ohľadom ceny projektu nás odkázal na hovorkyňu mestského úradu a prisľúbil písomnú odpoveď.

Radnica si nechala v auguste spracovať projekt na rekonštrukciou atletickej dráhy od trenčianskej firmy Deals Management za 8 640 eur. Vo zverejnenej zmluve sa píše: „Tartanový povrch oválu má byť situovaný na jestvujúcej bežeckej dráhe rekonštrukciou podložia s nutnými stavebnými úpravami. Atletický ovál bude obsahovať aj časti technických sektorov – hod oštepom 2x, sektor skoku do diaľky s dvoma rozbežiskami a doskočiskami tesne vedľa seba, vodná priekopa, vrh guľou, skok o tyči, skok do výšky. Navrhnutý ovál bude spĺňať pravidlá IAAF.“

Atléti majú zlé podmienky, ale sú úspešní

Na Slovensku je v súčasnosti len zopár podobných atletických oválov so sektormi na technické disciplíny, pričom viaceré z nich potrebujú zásadnú rekonštrukciu. Zväz chce prostredníctvom štátnej dotácie do dvoch rokov výrazne zlepšiť atletickú infraštruktúru.

„Päť miliónov je príspevok od vlády, o ďalších 450-tisíc eur navýšil sumu SAZ vlastných prostriedkov na investície z rozpočtov na roky 2020 a 2021,“ informoval generálny sekretár SAZ Vladimír Gubrický.

Dodal, že aktuálne preverujú, či úspešní žiadatelia príjmu podmienky, ktoré schválil výkonný výbor, a budú projekt realizovať.

„Túto fázu by sme mali uzavrieť do konca týždňa, a potom ministerstvu školstva odovzdáme zoznam všetkých projektov, kde sa bude rekonštruovať a stavať. Práce musia byť dokončené približne do októbra 2021, aby sme do konca roku mohli všetko zúradovať. Financovanie sa uskutoční formou refundácie, keďže ide o prostriedky zo štátneho rozpočtu,“ povedal V. Gubrický.

Piešťanským atlétom sa dlhodobo darí napriek tomu, že nemajú adekvátne podmienky na tréningy. Mesto úspešne reprezentujú mladí športovci z TJ Družba Piešťany, ktorých vedie Annamária Halmová. Tá je spolu s Annou Matúšovou a Eduardom Kučkovským reprezentantkou Slovenska na veteránskych šampionátoch. Medailové umiestnenia získali na európskych aj svetových atletických hrách.

„V Piešťanoch si vytrvalostní bežci majú z čoho vyberať, ale podmienky na atletické športy sú nulové,“ povedal Eduard Kučkovský začiatkom roka pre zpiešťan.sk.

Text: Martin Palkovič Zdroj: atletika.sk Ilustr. foto/Credit: Steven Lelham