Piešťany sú rozprávkové, začal sa festival Zázračný oriešok

Festival je výnimočný tým, že prezentuje rozprávku vo všetkých jej podobách – nielen v knižnej a rozhlasovej, ale i divadelnej a animovanej. Potrvá od do 20. mája.

Slávnostným programom pre deti sa v utorok 17. mája dopoludnia v Mestskej knižnici mesta Piešťany začal 12. ročník festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok. Okrem hercov v ňom účinkovali aj spisovateľ Ján Uličiansky, hudobníčka Sisa Michalidesová, ilustrátorka Daniela Olejníková, ale aj ministerka kultúry Natália Milanová.

Odštartovala tak séria podujatí, ktoré sa konajú na rôznych miestach – napríklad v Dome umenia, Kúpeľnej dvorane, Elektráni Piešťany, ale aj v priestoroch základných škôl v obciach piešťanského okresu.

V rámci festivalu súťažia monologické rozprávky, rozprávkové hry a rozhlasové hry pre rodinu z dielne RTVS. Víťazov vyberie odborná i detská porota. Sprievodný program zahŕňa prezentácie súťažných titulov, besedy s ich tvorcami, tvorivé dielne s ilustrátormi i divadelné predstavenia na motívy knižných predlôh. V rámci festivalu sa tiež koná viacero výstav popredných slovenských i českých ilustrátorov.

Všetky podrobnosti sa dozviete na web stránke podujatia zazracnyoriesok.sk.

Text a foto: Martin Palkovič