Piešťany starnú, priemerný vek v okrese je 42,2 roka

Kúpeľné mesto a okolité obce sú na tom z pohľadu vekovej štruktúry obyvateľstva najhoršie v celom Trnavskom kraji. V okrese Piešťany má index starnutia hodnotu 130,4.

Znamená to, že na sto detí pripadá viac než 130 seniorov. V okolitých okresoch je pritom index starnutia oveľa nižší, napríklad v Hlohovci má hodnotu 107,1.

Údaje, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR, odrážajú situáciu na konci minulého roka. Na celom Slovensku pritom ubúda ekonomicky aktívnych vekových skupín. Piešťany sú však na tom v tomto ohľade výnimočne zle. Ľudia v produktívnom veku u nás tvoria iba 70 % celkového počtu obyvateľov. Ľudí po produktívnom veku je až 17 %, zbytok tvoria deti.

Tieto čísla musia zohľadniť autori Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja 2015-2025, ktorý má mať samospráva hotový do konca tohto roka. Vekovú štruktúru obyvateľstva ovplyvňuje napríklad počet pracovných miest, ktoré v Piešťanoch chýbajú najmä vysokoškolsky vzdelaným ľuďom. Naopak stále rastúcu skupinu seniorov trápi chýbajúci dom dôchodcov.

Mesto v týchto dňoch odštartovalo prieskum, ktorého cieľom je dať možnosť obyvateľom vyjadriť sa k súčasnému stavu a ďalšiemu rozvoju sociálnych služieb. Dotazník, ktorého vyplnenie zaberie asi 15 minút, nájdete na tejto adrese.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič