Piešťany sa menia na galériu

Projekt s názvom Mesto ako galéria ideovo nadväzuje na štatút prvých ročníkov Sochy piešťanských parkov. Pôvodným cieľom tohto podujatia bolo zriadiť stálu expozíciu sôch v prírode a vytvoriť z mesta galériu.

Primátor Peter Jančovič, riaditeľ Mestského kultúrneho strediska Peter Sedláčik, riaditeľka Služieb mesta Piešťany Hana Dupkaničová, riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany Andreas Schuster, Alexander Trizuljak ml. a Klement Trizuljak, zástupcovia rodiny Trizuljakovcov, spoluautorka návrhu rekonštrukcie parku Dominika Šimorová, urbanistka Lívia Gažová a kurátorka a iniciátorka projektu Linda Blahová v stredu 9. decembra podpísali memorandum o spolupráci na projekte Piešťany – Mesto ako galéria. Informovala o tom radnica aj iniciatíva Piešťanský okruh.

Projekt má ambíciu nadviazať na Sochu piešťanských parkov a zároveň dohliadať na výtvarné diela umiestnené vo verejnom priestore. Vďaka spolupráci bude jeho súčasťou aj osadenie diel Alexandra Trizuljaka, ktorý je napríklad autorom súsošia Milenci pred Kolonádovým mostom.

„Rodina Trizuljakovcov sa rozhodla mestu poskytnúť na dlhodobú výpožičku niekoľko hodnotných diel, ktoré by mali byť osadené v budúcom roku. Nie je to vôbec bežné, že by do verejných priestorov pribúdali umelecké diela, práve naopak. Preto sa tešíme, že naša piešťanská exteriérová galéria sa rozrastie o nové kvalitné diela,“ oznámil Piešťanský okruh.

V roku 2021 uplynie sto rokov od narodenia tohto významného umelca a 60 rokov od prvej výstavy umenia v exteriéri, za ktorou stál okrem Alexandra Trizuljaka aj architekt Ľubomír Mrňa. Na toto podujatie neskôr nadviazala Socha piešťanských parkov.

„Neprídem s ničím novým, ak poviem, že pre Piešťany je najtypickejší akýsi silný genius loci, ktorý zanechá dojem v každom návštevníkovi. Jedným z cieľov či prvotných vízií projektu Mesto ako galéria je snaha týchto “duchov konkrétnych miest“ naprieč celým mestom pomenovať a zaujímavým spôsobom sprostredkovať verejnosti,“ povedala Linda Blahová, iniciátorka a kurátorka projektu.

V rámci prípravy projektu Piešťany – Mesto ako galéria vznikla web stránka sochypiestan.sk, prostredníctvom ktorej každý získa informácie o dielach umiestnených v piešťanských exteriéroch. Na ňu nadviazala publikácia Sochy Piešťan: Mesto ako galéria. Vydalo ju občianske združenie Čierne diery a náklad 1 500 kusov bol vypredaný v priebehu niekoľkých hodín. Dotlač je naplánovaná na február 2021. Knihu pokrstili pred sochou Alexandra Trizuljaka s názvom Torzo ženy, ktorú sa podarilo v súvislosti s mapovaním výtvarných diel vo verejnom priestore znovuosadiť v spolupráci so Slovenskými liečebnými kúpeľmi Piešťany pred hotelom Balnea Esplanade.

 

Text: Martin Palkovič Zdroj: piestany.sk, piestanskyokruh.sk