Piešťany pomaly ožívajú

Po dlhých týždňoch reštrikcií uvoľnila vláda od stredy niektoré opatrenia a umožnila čiastočné otvorenie prevádzok. V sprísnenom hygienickom režime začínajú fungovať aj reštaurácie, kaviarne či múzeá v Piešťanoch a okolí.

Mala to byť historicky najlepšia sezóna, namiesto toho počíta cestovný ruch straty. Tak ako iné slovenské mestá, aj Piešťany pripomínali v uplynulých týždňoch mesto duchov.

Po uzavretí štátnych hraníc a zavedení ďalších vládnych opatrení prestali najväčšie slovenské kúpele prijímať najskôr zahraničných, postupne potom aj slovenských klientov.

Od konca marca boli piešťanské kúpele po prvýkrát v histórii úplne zatvorené, čo ovplyvnilo aj všetky naviazané služby.

Oveľa vypuklejšie ako v mnohých iných regiónoch sa práve v Piešťanoch ukázalo, že na pandémiu ako prvé a najtvrdšie doplatilo odvetvie cestovného ruchu.

V týchto dňoch sa však do mesta opäť pomaly vracia život. Kúpele začali v prvej fáze poskytovať liečbu slovenským klientom, ktorí prichádzajú cez zdravotné poisťovne.

Platia sprísnené hygienické opatrenia, každý hosť bude ubytovaný samostatne a sprievod nie je možný. V Piešťanoch sa ako prvý otvoril hotel Pro Patria, nasledovať bude Esplanade Palace.

Znovu sa trochu nadýchnu aj hotely, reštaurácie, kaviarne i múzeá v meste a okolí. Podľa nového nariadenia Úradu verejného zdravotníctva SR môžu začať prevádzky fungovať v obmedzenom a sprísnenom hygienickom režime.

Otvárajú sa terasy, kde musí byť zabezpečený dvojmetrový odstup stolov, sociálny dištanc či dezinfekcia vo zvýšenej frekvencii.

Hotely môžu poskytovať krátkodobé ubytovanie s donáškou jedla na izbu. Medzi ubytovaním dvoch hostí musí byť izba prázdna aspoň 24 hodín a tzv. mokré procedúry (bazény, wellness) aj fitness centrá ostávajú zatvorené.

Postupné otváranie rôznych piešťanských prevádzok ukazuje, aký rôznorodý mix zaujímavostí ponúka tento región.

Potvrdzuje to Tatiana Nevolná, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany: „Predpokladám, že keď sa obmedzenia skončia, ľudia budú vyhľadávať najmä domáce destinácie, preto sa na toto obdobie intenzívne pripravujeme. Piešťany a okolie sú krásnym dôkazom toho, že nemusíte precestovať pol sveta, aby ste zažili perfektnú dovolenku so všetkým, čo od nej čakáte – slnkom, vodou, relaxom, dobrým jedlom, športovými aj inými voľnočasovými možnosťami a u nás, samozrejme, aj s kúpeľmi.“

 

Text: Tlačová správa OOCR Rezort Piešťany Foto: Martin Palkovič