Piešťany majú rekordne nízku nezamestnanosť

Miera evidovanej nezamestnanosti v našom okrese bola v septembri nižšia ako vo všetkých bratislavských okresoch. Dosiahla úroveň 4,01 %. Lepšie je na tom iba Galanta, kde je 3,75 % nezamestnaných.

Nezamestnanosť v okrese Piešťany sa v uplynulých mesiacoch dostala pod úroveň z roku 2008, kedy sa aj na Slovensku prejavila celosvetová hospodárska kríza. Nezamestnaných bolo vtedy v našom okrese 4,29 %.

Ešte na konci roka 2014 mal tento ukazovateľ hodnotu 7,51 %. Od vtedy nezamestnanosť kontinuálne klesá a podľa septembrových štatistík sú na tom Piešťany v tomto ohľade lepšie než Bratislava. Celoslovenský priemer je 9,42 %.

Pravdou však je, že množstvo obyvateľov kúpeľného mesta a okolitých obcí každý deň dochádza za prácou práve do Bratislavy alebo Trnavy. Na druhej strane stále viac tunajších firiem má dlhodobý problém obsadiť niektoré pracovné pozície.

Podporu vytvárania nových pracovných miest mal vo svojom volebnom programe primátor Miloš Tamajka, ktorý bol predtým riaditeľom tunajšieho úradu práce. Najsilnejší poslanecký klub Spoločne pre Piešťany pred voľbami deklaroval záujem „vytvárať podmienky pre zamestnávanie mladých, vzdelaných ľudí na lepšie platených pracovných miestach.“

Ani v polovici ich volebného obdobia žiadny významnejší investor neohlásil príchod do Piešťan. Samospráva však predajom pozemkov v okolí hotela Atóm umožnila prestavbu tejto budovy na administratívne centrum, kde má pracovať tristo ľudí.

nezamestnanost-september-2016

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič Zdroj: upsvar.sk