Piešťany majú na paralympiáde v Riu troch športovcov

Slovenská výprava sa už v Brazílii pripravuje na začiatok XV. paralympijských hrier, ktoré štartujú v stredu 7. septembra. Piešťanský región reprezentujú Jozef Metelka, Vladislav Janovjak a Karin Petrikovičová.

Obaja muži reprezentujú Slovensko v cyklistike. Pre Jozefa Metelku (na snímke) ide o jeho prvú paralympiádu, ale Vladislav Janoviak získal svoju prvú medailu už v Londýne.

Vďaka poctivému tréningu má zrakovo postihnutý cyklista z obce Ostrov v Riu veľké šance obhájiť predchádzajúce úspechy. Výsledok však bude závisieť aj od súhry s novým pilotom tandemu Jánom Gallikom.

Jozef Metelka – rodený Piešťanec, žijúci vo Veľkej Británii, oslávi v Riu svoju tridsiatku. Ako hovorí, najkrajším darčekom, by bolo paralympijské zlato.

Fanúšikov o svojom tréningu a úspechoch pravidelne informuje prostredníctvom web stránky jozefmetelka.com, kde dnes opísal svoje prvé pocity z Ria: „Prostredie je pre športovcov pekné a upravené. Až na pár problémov v izbách si organizátori zaslúžia obrovskú pochvalu.“

Piešťanská zrakovo znevýhodnená plavkyňa Karina Petrikovičová sa na paralympiáde predstaví hneď v prvý deň – vo štvrtok 8. septembra. Celkovo bude mať na zisk cenných kovov až päť šancí. Štartuje totiž v disciplínach 100 m motýlik, 200 m polohový pretek, 100 m znak, 50 m a 100 m voľný spôsob.

Karina debutovala na paralympiáde ako 14-ročná a v Pekingu, kde bola najmladšou členkou slovenskej výpravy.V tomto roku sa jej podarilo vybojovať bronz na kontinentálnom šampionáte vo Funchale.
Slovensko reprezentuje v Riu 27 športovcov, zastúpenie máme v atletike, boccii, cyklistike, drezúre, lukostreľbe, plávaní, stolnom tenise, streľbe a v tlaku na lavičke. Úspechy reprezentantov z piešťanského regiónu budeme pozorne sledovať.

Zdroj: spv.sk, jozefmetelka.sk