Piešťany hostia prestížny hokejový turnaj Hlinka Gretzky Cup

Reprezentanti Slovenska si na zimnom štadióne v Piešťanoch zmerajú sily s rovesníkmi z Ruska, USA a Švédska. Hlinka Gretzky Cup štartuje už v pondelok 5. augusta.

Na reprezentáciu do 18 rokov čaká na začiatku sezóny jeden z najprestížnejších turnajov tejto vekovej kategórie. Slováci s apredstavia v konkurencii ďalších siedmich najlepších reprezentácií na svete.

Polovica turnaja sa hrá v Břeclavi a preto domáci fanúšikovia môžu v Piešťanoch počas prvých dní fandiť slovenským reprezentantom v zápasoch so Švédskom (5. 8.), USA (6. 8.) a Ruskom (7. 8.) vždy od 19.00 h. Zápasy o umiestnenie sú naplánované na piatok 9. 8. a finále alebo zápas o 3. miesto odohrajú mladí hokejisti v sobotu o 17.00 h.

Kanadská reprezentácia sa v prvej časti turnaja predstaví v Břeclavi, ale v silnejšom zložení než na aprílových majstrovstvách sveta, kde v drese javorových listov hrali len tí hráči, ktorým už skončili klubové povinnosti v juniorských súťažiach. Aj tento fakt radí Hlinka Gretzky Cup medzi najprestížnejšie mládežnícke turnaje na svete.

Prípravný zápas proti Kanade odohrá slovenská reprezentácia do 18 rokov v Piešťanoch už v sobotu 3. augusta. Začiatok je o 18.30 h.

Turnaj Hlinka Gretzky Cup píše svoju históriu v súčasnej podobe od roku 2001. Už prakticky tradíciou sa stalo, že turnaj organizuje spoločne slovenský a český hokejový zväz. Dlhoročným hostiteľom turnaja na slovenskej strane boli Piešťany, jedine v rokoch 2015 až 2017 sa najlepší mladí hokejisti na svete predstavili na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

Významný prelom v histórii turnaja prišiel vlani. Aj pre jeho prestíž sa o organizáciu začal zaujímať kanadský hokejový zväz, s ktorým nakoniec došlo k dohode o organizácii turnaja v kolíske hokeja vždy v nepárnych rokoch medzi rokmi 2017 až 2021.

Zdroj: SZĽH/hockeyslovakia.sk