Piešťany hostia najstarší environmentálny festival na svete

Piešťany sa stali partnerom regionálnej tour Ekotopfilm – Envirofilm, medzinárodného filmového festivalu zameraného na témy súvisiace s ekológiou, ochranou životného prostredia a trvalo udržateľným rozvojom. Prehliadku vybraných víťazných filmov budú môcť Piešťanci vidieť 19. apríla v Kine Fontána. Vstup je zdarma.

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm má takmer polstoročnú tradíciu. Na území bývalého Československa sa po prvýkrát uskutočnil už v roku 1974 a v máji tohto roku sa bude konať jeho 44. ročník.

Počas jedného týždňa prinesie viac ako 100 filmov z celého sveta, bohatý sprievodný program tematických prezentácií, workshopov a diskusií. V poslednom ročníku sa na ňom zúčastnilo 35 spíkrov a viac ako 17 000 návštevníkov.

Regionálna tour festivalu Ekotopfilm – Envirofilm je celoročný projekt a jeho cieľom je priniesť do regiónov Slovenska najlepší výber filmov z aktuálneho ročníka.

„Piešťany sú v poradí ďalším mestom, kde prinášame naše regionálne festivaly a v spolupráci s mestami a samosprávami celkovo plánujeme navštíviť 50 slovenských miest,“ hovorí Peter Lím, generálny riaditeľ festivalu Ekotopfilm – Envirofilm a dodáva: „Cieľom festivalu je inšpiratívnym spôsobom meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu a vytvoriť priestor k otvorenej diskusii o otázkach trvalo udržateľného rozvoja. Preto je dôležité prinášať tieto témy zrozumiteľne, atraktívne a zábavne čo najširšiemu publiku do všetkých regiónov. Verím, že pre ľudí z Rožňavy a okolia, charakteristickej svojou krásnou prírodou bude festival zaujímavý a motivujúci. Tešíme sa na každého milovníka prírody.“

Festival uvítal aj primátor mesta Piešťany Miloš Tamajka: „Veľmi sa teším, že Ekotopfilm – Envirofilm zavíta do nášho kúpeľného mesta aj tento rok. Piešťany patria k tým mestám, ktoré sa snažia myslieť ako aj konať ekologicky. Naši občania poctivo separujú, ako aj využívajú bicykle ako prostriedok na cestu do školy či práce. Veľmi ma teší aj fakt, že vďaka peniazom z eurofondov v najbližších mesiacoch v našom meste vznikne Centrum odpadového hospodárstva, v ktorom vybudujeme novú kompostáreň a zberný dvor.“

Ekotopfilm – Envirofilm sa bude konať v stredu 19. apríla v piešťanskom Kine Fontána. Jeho program začína doobeda Junior festivalom, ktorý je určený žiakom a študentom základných a stredných škôl.

Festival pokračuje večerným programom určeným pre širokú verejnosť. Popri premietaní piatich víťazných filmov je pripravený aj sprievodný program „mimo plátna“ s názvom Ako dostať Slovensko na európsku úroveň. Hosťami budú Ladislav Pálfy zo spoločnosti NATUR – PACK a.s a Branislav Moňok z OZ Priatelia Zeme.

„Filmový festival považujeme za najväčšie eko-podujatie svojho druhu v histórii Slovenska a veľmi nás teší, že sme už druhý rok jeho aktívnou súčasťou. Slovensko je totiž v recyklácii na chvoste európskych krajín. Recyklujeme iba 12 % odpadu. Nórsko 99 %. Aj preto sme  v mestách, kde naša spoločnosť zabezpečuje triedený zber odpadu a stará sa o recykláciu, pripravili počas festivalu vlastný zážitkový program pre deti a verejnosť,“ povedal Michal Sebíň, riaditeľ spoločnosti NATUR-PACK.

Podrobný program nájdete na tejto adrese: https://www.zpiestan.sk/podujatie/filmovy-festival-ekotopfilm-envirofilm/

Zdroj: Tlačová správa organizátorov festivalu