Piešťany budú mať bikesharing zdarma

Mesto dá návštevníkom a obyvateľom Piešťan k dispozícii 10 bicyklov, ďalších 24 poskytne v súkromnom bikesharingovom projekte spoločnosť Magna.

Radnica sa v rámci výstavby cyklochodníkov medzi Dopravnou a Sasinkovou ulicou zaviazala, že zriadi službu zdieľaných bicyklov. V prvej fáze ich bude desať, aktuálne prebieha verejné obstarávanie dodávateľa.

Výstavba 1 614 metrov chodníkov pre cyklistov, ktoré vedú po oboch stranách Ulice A. Hlinku práve prebieha. Väčšinu finančných prostriedkov na realizáciu tohto projektu mestu poskytla Európska únia.

„Stojany na bicykle budú umiestnené v troch lokalitách – pred Piešťanským informačným centrom na Pribinovej ulici, pred železničnou stanicou a na sídlisku Juh. Požičiavanie bude bezodplatné,“ informovala na dnešnej tlačovej konferencii prednostka mestského úradu Denisa Bartošová.

Zdieľané bicykle majú fungovať na princípe mobilnej aplikácie, ktorá odsleduje ich pohyb.

„Popritom rokujeme o rozbehnutí mestského bikesharingu s firmou Magna, ktorá chce v našom meste požičiavať 24 bicyklov. Stojany budú označené reklamným značením a aj tieto bicykle budú požičiavané zdarma,“ pokračovala prednostka.

Všetky bicykle majú byť vybavené systémom GPS, aby prevádzkovatelia mohli sledovať ich polohu.

„Verme tomu, že sme v dobe, kedy si ľudia budú vážiť, že si môžu požičať zadarmo bicykle a nebudeme ich musieť loviť niekde z rieky,“ uzavrela D. Bartošová. Termíny spustenia oboch služieb zatiaľ nekonkretizovala.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič