Piešťanský Slovakman sa podobá na Ironman Havaj, v horúcom počasí padali traťové rekordy

Erdinger Alkoholfrei Slovakman Triathlon pozná absolútnych víťazov, ale aj víťazov Majstrovstiev SR a Majstrovstiev ČR v dlhom triatlone pre rok 2020. Horúca sobota s tridsiatkou na teplomeroch pripravila pretekárom v Piešťanoch skutočne náročné podmienky, podobné tým na Ironman Havaj.

Niektoré výkony však neovplyvnilo ani tropické počasie. Na piešťanskej trati padli vs obotu hneď tri rekordy a na pretekoch zároveň štartoval najvyšší počet účastníkov v histórii. K 237 železným mužom a ženám sa tento rok pridalo aj 46 štafetových tímov.

Absolútnym víťazom Erdinger Alkoholfrei Slovakman 2020 sa stal český triatlonista Tomáš Řenč. Ten sa postavil na štart v Piešťanoch po druhýkrát. Druhý raz sa mu podarilo aj zvíťaziť, zároveň sa stal majstrom ČR v dlhom triatlone a ešte k tomu prekonal vlastný traťový rekord na Slovakmanovi z roku 2018: „Dúfal som, že sa to zopakuje po dvoch rokoch, podarilo sa to a ja som veľmi rád!“

Ďalším rekordom sa môže pýšiť aj čerstvá česká majsterka v dlhom triatlone Simona Křivánková. Tej sa zase podarilo prekonať ženský traťový rekord zroku 2017, ktorý držala Helena Kotopulu, o celých 20 minút.

Titul majstra Slovenska vdlhom triatlone získal Michal Holub, ktorý v celkovom poradí skončil tretí: „Keď človek ide do Piešťan, tak počíta stým, že to bude teplé a veterné, na to sme všetci pripravení. Ale ľudia sem chodia, lebo to tu milujú, to je bez kompromisov. Slovakman je moja srdcovka, Piešťanom sa nevyrovná ani Havaj, kde som bol už dvakrát na majstrovstvách sveta.“

Slovenskou kráľovnou dlhého triatlonu pre rok 2020 sa stala Alena Stevens, v celkovom poradí skončila na druhom mieste.

Spomedzi piešťanských pretekárov sa najlepšie darilo Lukášovi Rusnákovi z Black Swans Triclub, ktorý v absolútnom poradí uzavrel prvú dvadsiatku s časom 09:44:48.1. V absolútnom poradí žien dobehla do cieľa ôsma Janka Beňačková z toho istého tímu. V rámci majstrovstiev Slovenska to však pre ňu znamenalo striebornú medailu. Spomedzi Sloveniek skončila vo svojej vekovej kategórii prvá a v konkurencii českých triatlonistiek bola tretia.

 

Medzi štafetami vyhral tím KAŠA-MALTA-PODLAHA (v zložení Marek Pavuk, Daniel Klúčik, Matej Mydla, Marcel Matanin, Marek Lenčéš), ktorý piešťanskú železnú trať dokončil v čase 7:20:41 a týmto stanovil nový štafetový rekord.

Slovenský olympionik Richard Varga bol súčasťou tímu Lorem Ipsum. Pod palcom mal plávanie a preteky v Piešťanoch si užil: „Konečne som mohol pretekať doma, na Slovakman som sa vrátil po pätnástich rokoch. Takto som začínal s triatlonom, že som išiel štafetu. Tento rok som bol pozvaný do tímu, znova som išiel plávanie, podarilo sa mi aj zlepšiť čas a bola tu výborná atmosféra.“

Piešťanská Lodenica bola dejiskom Majstrovstiev Slovenska v dlhom triatlone, Majstrovstiev Českej republiky v dlhom triatlone a zároveň zastávkou Czechmantour 2020. Okrem triatlonistov preteky absolvovali aj plavci na Majstrovstvách SR v diaľkovom plávaní na 5 km.

Text: Tlačová správa Slovakman / MP Fotogaléria: Tomáš Vajsábel