Piešťanský Festival letectva bude poctou M. R. Štefánikovi

Vzniká tradícia nového leteckého sviatku. Dostal názov Festival letectva a jeho dejiskom sa stanú Piešťany. Na prvom ročníku, ktorý sa uskutoční v dňoch 4. a 5. mája 2019, vzdajú organizátori hold generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Tento rok uplynie sto rokov od jeho tragickej smrti.

Podobne ako letecké dni na Sliači, aj podujatie v Piešťanoch prinesie dvojdňový program. Organizátori okrem domácej civilnej a vojenskej techniky pozvali aj ďalšie krajiny, kde M. R. Štefánik pôsobil – Taliansko, Francúzsko i Českú republiku.

„SIAF už dávno prekročil hranice Slovenska a patrí medzi uznávané podujatia nielen doma, ale aj v zahraničí. Letecká základňa Sliač má charakter vojenského letiska, preto sa aj organizácia leteckých dní musí riadiť prísnymi pravidlami. Festival Letectva v Piešťanoch ponúkne ľuďom to, čo sa nedá uskutočniť na Sliači. Našou ambíciou je v budúcnosti priniesť na piešťanské letisko program v podobe večerného lietania či športových pretekov. Verím, že 4. mája 2019, keď uplynie sto rokov od úmrtia generála Štefánika, si celonárodnou pietnou spomienkou na Letisku v Piešťanoch uctíme jeho pamiatku. A že sa nám túto novovzniknutú tradíciu podarí udržať aj v nasledujúcich rokoch,“ objasňuje iniciátor myšlienky Hubert Štoksa, riaditeľ MLD SIAF a Slovenskej leteckej agentúry (SLLA).

Vďaka spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom, Spoločnosťou M. R. Štefánika, mestom Piešťany a Letiskom Piešťany môže vzniknúť navštevované podujatie.

„Je veľmi dobrou správou pre Letisko Piešťany, že sa nám podarilo vrátiť letecké dni práve na toto miesto. Plánovaný termín má v sebe aj silnú symboliku, keďže 4. mája 2019 si pripomenieme sté výročie od úmrtia generála M. R. Štefánika,“ povedal predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

O podrobnom programe piešťanského Festivalu letectva budú organizátori informovať prostredníctvom web stránky www.festivalletectva.sk.

Text a ilustr. foto: Tlačová správa/SIAF