AKTUALIZOVANÉ: Piešťanskú pôrodnicu nezatvoria

AKTUALIZOVANÉ (10. februára o 14.30 h): Po stredajších rokovaniach Nemocnica Alexandra Wintera (NAW) informovala, že prevádzka novorodeneckého a gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia pokračuje v riadnom režime.

Pôrodnicu nezatvoria, ale piešťanskej nemocnici aj naďalej hrozí, že bude musieť prijímať iba pacientov s koronavírusom. O možnom zatvorení pôrodnice sa hovorilo od konca minulého týždňa. Nemocnica musela v druhom polroku 2020 upraviť prevádzku aj viacerých ďalších oddelení.

„Situácia je z epidemiologického hľadiska zlá, ale toho času sa oddelenia nerušia,“ uviedol pre zpiešťan.sk riaditeľ Štefan Kóňa. Dodal, že NAW bude aj naďalej fungovať ako doteraz. Zároveň upozornil, že pri zhoršení situácie sa môže zmeniť na červenú. To by znamenalo, že v Piešťanoch sa budú dočasne liečiť iba pacienti s ochorením covid-19. Červené nemocnice ministerstvo zdravotníctva doteraz vytvorilo v Novom Meste nad Váhom a v Galante.

NAW zároveň zabezpečuje očkovanie verejnosti vo vakcinačnom centre zriadenom v priestoroch polikliniky, čo je podľa riaditeľa taktiež neľahká úloha. Počas prvého februárového týždňa tam dostalo prvú dávku vakcíny od konzorcia Pfizer-BioNTech okolo 1 200 ľudí, prevažne seniorov. Viacerí piešťanskí zdravotníci už majú za sebou aj druhú dávku, nemocnica tiež realizovala očkovanie klientov zariadení sociálnych služieb v regióne. Vakcinácia na piešťanskej poliklinike pokračuje aj počas tohto týždňa. 

Koncom minulého roka bolo v Piešťanoch zatvorené detské oddelenie, starostlivosť je odvtedy poskytovaná iba novorodencom. Staršie deti, ktorých zdravotný stav vyžaduje hospitalizáciu, sú prevážané do Fakultnej nemocnice Trenčín.

Riaditeľ Štefan Kóňa v tejto súvislosti upozornil na nedostatok personálu, ktorý je potrebný pre pacientov s ochorením covid-19. „Neviem, čo bude, keď toto odznie, ktoré oddelenie sa z toho vzchopí,“ povedal krátko pred Vianocami na margo stúpajúceho poštu hospitalizovaných pacientov s koronavírusom.

Už predtým sa reprofilizácia lôžok súvisiaca s pandémiou dotkla rehabilitačného, chirurgického i ortopedického oddelenia. Ku koncu roka bolo prázdne gynekologické oddelenie, ktoré je úzko prepojené s pôrodnicou.


Pôvodný článok uverejnený 9. februára: Piešťanskej pôrodnici hrozí zatvorenie

Nie je isté, či má byť pôrodnícke oddelenie Nemocnice Alexandra Wintera zatvorené dočasne alebo natrvalo. Zatiaľ nie sú známe ani dôvody. Podľa oficiálnych informácií ešte prebiehajú rokovania a ich výsledok by malo vedenie nemocnice oznámiť v stredu.

O hroziacom zatvorení pôrodníckeho oddelenia sa hovorí od konca minulého týždňa. Informáciu, že by k nemu mohlo prísť už 19. februára bez ďalších podrobností potvrdili viacerí zamestnanci.

„Zatiaľ ešte nepadlo definitívne rozhodnutie, všetko je v štádiu riešenia. Odpovede na vaše otázky sa budeme snažiť poslať zajtra,“ píše sa v stanovisku odoslanom zo sekretariátu riaditeľa v pondelok. Dnes prišla informácia, že ešte prebiehajú rokovania, ktorých výsledok bude známy v stredu.

Koncom minulého roka bolo v piešťanskej nemocnici zatvorené detské oddelenie, starostlivosť je odvtedy poskytovaná iba novorodencom. Staršie deti, ktorých zdravotný stav vyžaduje hospitalizáciu, sú prevážané do Fakultnej nemocnice Trenčín.

Riaditeľ Štefan Kóňa v tejto súvislosti hovoril o nedostatku personálu, ktorý je potrebný pre pacientov s ochorením covid-19. „Neviem, čo bude, keď toto odznie, ktoré oddelenie sa z toho vzchopí,“ povedal krátko pred Vianocami na margo stúpajúceho poštu hospitalizovaných pacientov s koronavírusom.

Už predtým sa reprofilizácia lôžok súvisiaca s pandémiou dotkla rehabilitačného, chirurgického aj ortopedického oddelenia. Ku koncu roka bolo prázdne aj gynekologické oddelenie, ktoré je úzko prepojené s pôrodnicou.

Podľa mestskej kroniky začala piešťanská nemocnica fungovať 20. februára 1935 a do konca roka v nej zaznamenali 37 pôrodov. Aktuálne štatistiky hovoria, že v nej prichádza na svet vyše 600 detí ročne.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič