Piešťanské letisko chcú spojiť s bratislavským

Čoskoro má začať diskusia o prípadnom začlenení letiska Piešťany do letiskovej spoločnosti Bratislava. Už v júni sa akcionári stretnú opäť.

Rokovania s potenciálnymi investormi, ktorí by mohli finančne vstúpiť do spoločnosti Letisko Piešťany, sa skončili neúspechom. Po dnešnom valnom zhromaždení to povedal predseda predstavenstva Tibor Mikuš a dodal: „Dúfam, že sa nám podarí letisko zachovať, ale bez pomoci štátu to nepôjde.“

Keďže piešťanské letisko je podľa jeho slov strategické nie len pre región, ale pre celé Slovensko, pomôcť s jeho záchranou by mohol štát.

„Vyzývame všetky relevantné subjekty, aby sme začali diskusiu o prípadnom začlenením tohto letiska, do letiskovej spoločnosti Bratislava,“ dodal Tibor Mikuš, ktorý zastupuje najsilnejšieho akcionára – Trnavský samosprávny kraj.

Piešťany by mohli byť zálohou pre bratislavské letisko v prípade mimoriadnych situácií.

„Podľa odborníkov je vzdialenosť 80 km vynikajúca. Odborníci hovoria, že toto letisko má zrejme najlepšie a najstabilnejšie klimatické podmienky z hľadiska letových požiadaviek,“ pokračoval T. Mikuš.

Zároveň vyzval v súčasnosti najväčšieho veriteľa, ktorým je mesto Piešťany, aby kapitalizoval svoje pohľadávky.

Podľa Mikuša je právne čistý spôsob, ako to urobiť. Primátor Miloš Tamajka aj viacerí mestskí poslanci s tým však nesúhlasia. Zákon samospráve kapitalizáciu pohľadávok podľa nich nedovoľuje.

Ekonomická analýza, ktorú si radnica nechala spracovať, nebola na dnešnom stretnutí akcionárov prerokovaná. Malo by to byť až na mimoriadnom valnom zhromaždení, ktoré je naplánované na 21. júla.

Záverom z dnešného stretnutia je podľa Miloša Tamajku výzva, aby mesto odblokovalo založené pozemky, na ktoré si uplatňuje nárok.

Na otázku, či to radnica spraví, odpovedal: „Je to na prokuratúre, my spolupracujeme s prokuratúrou a nevidíme to ako protizákonný krok.“

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič