Piešťanská polka: Hrala zo zvukových pohľadníc, ožije počas OLKS

Pri príležitosti 29. ročníka Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny si budú môcť obyvatelia a návštevníci Piešťan vypočuť skladbu, ktorá kedysi znela zo zvukových pohľadníc posielaných z kúpeľného mesta.

„Pamätám sa, ako som ju počúval pri koncerte v starom hudobnom pavilóne, keď prišla dychová hudba z Moravy,“ hovorí piešťanský patriot Erich Kubica a dodáva: „V piešťanskej polke vidím hymnu Piešťan, ktorá by mohla znieť pri rôznych podujatiach, ako napríklad krojovaných sprievodoch.“

Jeho nápad sa zapáčil organizátorom 29. ročníka Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny. Mesto Piešťany a Mestské kultúrne stredisko Piešťany ju zaradili do programu, ktorý bude prebiehať v piatok 3. júna v Hudobnom pavilóne v mestskom parku. Príležitosť vypočuť a zatancovať si Piešťanskú polku v sprievode žiakov Súkromnej základnej umeleckej školy Piešťany bude mať verejnosť od 17.00 h.

Aby sa Piešťanská polka dostala ľuďom „do uší“, budú ju hrať aj pri ďalších dvoch príležitostiach – vo štvrtok 26. mája o 16.30 h na Námestí slobody so žiakmi Základnej umeleckej školy Piešťany (proram bude moderovať Katarína Petrovičová) a v stredu 1. júna o 16.15 h v Prírodnom kine so žiakmi Súkromnej základnej umeleckej školy Piešťany.

História Piešťanskej polky siaha do roku 1963. Skomponoval ju Jaroslav Procházka, nahrala dychová hudba pod taktovkou Jindřicha Bauera a vydal Supraphon ako zvukovú pohľadnicu. Vlastníkom jedného z mála exemplárov tejto pohľadnice (s rozmerom 154×209 mm) je Erich Kubica, vďaka ktorému bude Piešťanská polka po dlhých desaťročiach v kúpeľnom meste opäť znieť.

Text: Martin Palkovič

Zdroj: Tlačová správa MsKS Piešťany / Erich Kubica

Foto: Erich Kubica