Piešťanská nemocnica začala s očkovaním proti covid-19

V prvom kole dostanú vakcínu zdravotníci a ľudia pracujúci v kritickej infraštruktúre. Nasledovať budú obyvatelia regiónu starší ako 65 rokov, chronicky chorí pacienti a klienti domovov sociálnych služieb. Očkovanie proti ochoreniu covid-19 je dobrovoľné.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v stredu 6. januára na tlačovej konvencii povedal, že z nemocníc, ktoré vo štvrtok zaočkujú svojich zamestnancov, sa stanú vakcinačné centrá. Nemocnica Alexandra Wintera (NAW) je medzi nimi. V priebehu dneška by tam malo prvú dávku vakcíny proti ochoreniu covid-19 dostať približne 250 ľudí.

Ako prví boli ráno zaočkovaní lekári, ktorí potom začali vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech podávať svojim kolegom.

NAW podľa slov jej riaditeľa Štefana Kóňu dostala 300 dávok. Časť z nich poskytne aj na vakcináciu piešťanských obvodných lekárov.

„Verím, že budúci týždeň dostaneme ďalšie očkovacie látky, aby sme zaočkovali ďalších zdravotníkov, ale aj zamestnancov domovov sociálnych služieb, hasičov a policajtov, teda ľudí pracujúcich v kritickej infraštruktúre,“ pokračoval Š. Kóňa.

Na základe národnej stratégie očkovania proti covid-19 dostanú v druhom kole vakcínu ľudia starší ako 65 rokov, chronicky chorí pacienti a klienti domovov sociálnych služieb.

„Týchto rizikových ľudí by sme chceli zaočkovať v spolupráci s obvodnými lekármi. V tretej fáze to budú učitelia a v štvrtej široká verejnosť – ľudia starší ako 18 rokov. Keďže naša spádová oblasť má asi 60-tisíc obyvateľov, bude potrebné čo najrýchlejšie zaočkovať 40-tisíc ľudí, denne asi 500 až 600 osôb,“ doplnil riaditeľ NAW.

Vakcinačné centrum bude v budove piešťanskej polikliniky. Na tento účel sú vyhradené štyri miestnosti. Problém môže byť s personálom, preto chce riaditeľ nemocnice požiadať o pomoc aj obvodných lekárov.

Regionálne vakcinačné centrá, akým bude Nemocnica Alexandra Wintera, podľa slov Štefana Kóňu nepotrebujú hlbokomraziace boxy. Očkovacia látka od  konzorcia Pfizer/BioNTech totiž môže byť 5 dní uskladnená aj v chladničke s teplotou od 2 do 8 stupňov.

V stredu Európska lieková agentúra odporučila udelenie podmienečnej registrácie pre druhú vakcínu na prevenciu ochorenia covid-19. Jej výrobcom je spoločnosť Moderna. Aj táto vakcína je určená pre dospelých od 18 rokov a spĺňa požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a kvalitu vakcín platné v Európskej únii.

Text a foto: Martin Palkovič