Piešťanec na čele Generálnej prokuratúry SR. Poslanci zvolili Maroša Žilinku

Dlhoročný prokurátor a bývalý štátny tajomník ministerstva vnútra získal najviac hlasov vo voľbe generálneho prokurátora, ktorá vo štvrtok večer prebehla v Národnej rade Slovenskej republiky.

Maroš Žilinka pôsobil ako okresný prokurátor v Trnave aj v Piešťanoch, kde žije. Neskôr pracoval na Generálnej prokuratúre SR, ktorej bude už čoskoro šéfovať. Bol prokurátorom trestného odboru GP SR, v rokoch 2010 až 2012 taktiež štátnym tajomníkom Ministerstva vnútra SR.

Do tejto funkcie ho nominovalo Kresťansko-demokratické hnutie, za ktoré potom kandidoval v parlamentných voľbách. Poslancom sa však nestal a počas uplynulých osem rokov bol zástupcom riaditeľa odboru ekonomickej trestnej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR.

Minulý rok viaceré médiá informovali o objednávke vraždy Maroša Žilinku. Prioritou mala byť jeho smrť, ale vykonávatelia údajne mali mať sľúbené peniaze aj za smrť jeho blízkych.

„Mal som šťastie, že bývam inde, než si mysleli, to mne a mojim blízkym zrejme zachránilo život. Hľadali ma v bydlisku, ktoré je na mňa síce napísané, ale nebývam tam,“ povedal vlani pre český týždenník Respekt Maroš Žilinka.

Poslanci Národnej rady SR rozhodovali o novom generálnom prokurátorovi vo štvrtok večer. Dostal 132 hlasov, to znamená, že zaňho hlasovali koaliční aj opoziční poslanci. Na čelo prokuratúry sa postaví po vymenovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Text: Martin Palkovič Ilustr. foto: Robert Fritz