Piešťanci zaplávali limity na majstrovstvá Európy aj sveta

V piatok 14. februára sa na bratislavských Pasienkoch uskutočnili Majstrovstvá Slovenska  v diaľkovom plávaní na 50 m bazéne 2020. Na šampionáte sa zúčastnilo celkovo 156 účastníkov z 24 klubov.

Športový plavecký klub Kúpele Piešťany na nich reprezentovalo 20 pretekárov. Podarilo sa im vybojovať 8 medailových umiestnení, z toho päť majstrovských titulov, čím v hodnotení klubov obsadili druhú priečku.

Najúspešnejšími plavcami podujatia boli naši Olívia Ana Špláková – Zmorová kategória 14-15 ročné a Filip Lányi kategória 16- 17 roční. Obaja vyhrali svoje kategórie na 5 km a zaplávali ako juniori najkvalitnejšie výkony majstrovstiev spomedzi všetkých účastníkov.

Tak isto sa obom podarilo splniť limit na majstrovstvá Európy juniorov v diaľkovom plávaní 2020 v izraelskom Eilate, ako aj majstrovstvá sveta juniorov na Seychelských ostrovoch vo Viktórii. Lányi zaplával aj limit na seniorské majstrovstvá Európy DP v Budapešti.

Medzi 10-ročnými dievčatami brali zlato a striebro na 1000 m trati naše Kristína Kiralová (na titulnej fotke vľavo) a Lucia Slámová (na titulnej fotke vpravo). Medzi 11-ročnými dievčatami sa stala víťazkou taktiež na 1000 m trati Michaela Mosná. Medzi 14-15 ročnými žiakmi sa darilo na 5 km Patrikovi Tapušíkovi, keď si vyplával bronzovú medailu. V kategórii žiačok sa po bojovnom výkone umiestnila na 5 km trati na striebornom stupienku Lea Chromiaková.

Michaela Mosná v strede. Foto: Martin Vaňo/SPF

V kategórii nad 50 rokov na 3 km vyhral svoju disciplínu Pavel Škodný.

V disciplíne 5 km 16 – 17 ročných juniorov sa podarilo vyplávať Lukášovi Kunicovi nepopulárne štvrté miesto , ale kvalitným časom splnil limit do juniorskej reprezentácie Slovenska v DP.

Na poste zemiakových medailí sa po pekných výkonoch umiestnili dievčatá Veronika Luciaková a Katarína Lopatková. Všetci zástupcovia ŠPK Kúpele Piešťany bojovali a podali potešujúce výkony potvrdzujúce úspešnú zimnú prípravu.

Text: Radoslav Suchánek Foto: Martin Vaňo/SPF