Piešťanci začali „užitočné kolesá“ privatizovať

Prevádzkovateľ prvého piešťanského bikesharingu Magna Energia v sobotu evidoval 460 výpožičiek bicyklov, v nedeľu to bolo už len 209. Prvú službu tohto druhu v Piešťanoch spustili vo štvrtok 1. augusta. Má názov Piešťanské užitočné koleso. Je unikátna tým, že za požičanie bicykla netreba platiť ani sa registrovať.

„Vo viacerých prípadoch sa Piešťanec vráti v noci  domov a bicykel nechá pred domom alebo v dome tak, že si ho už nikto nemôže požičať,“ informoval zástupca spoločnosti Magna Energia Martin Ondko.

Dodal, že niektoré bicykle sa takto stali pre verejnosť neprístupnými a musia ich hľadať, ďalšie skončili s defektom alebo inou malou poruchou.

Víkendový pokles počtu výpožičiek zo 460 na 209 znamenal aj menej najazdených kilometrov. V sobotu to bolo 631 km a v nedeľu už len 206 km.

Aktuálne je z prevádzky vyradený bicykel č. 5, ktorý po nočnej jazde skončil s viacerými poškodeniami v priekope na konci Moravian nad Váhom.

„Používanie bicyklov inými spoluobčanmi je základným princípom bikesharingu, tak ako používanie vozíkov v supermarkete, kde tiež môže s vozíkom chodiť ktokoľvek a ako dlho chce. Ale keď trvalých užívateľov začnú bolieť z bicyklovana nohy, tak snáď ich dovolia používať aj iným,“ uzavrel M. Ondko.

Podľa pravidiel naivného bikesharingu Piešťanské užitočné koleso by mal každý využívať požičaný bicykel najviac dve hodiny a potom ho vrátiť do jedného zo šiestich stojanov. Prevádzkovateľ sleduje pohyb bicyklov pomocou GPS. Stojany sú umiestnené na týchto stanoviskách:

1.) Fontána pri železničnej a autobusovej stanici

2.) Kolonáda

3.) tržnica na Nálepkovej ulici

4.) Krajinská cesta – nákupné centrum sídliska Juh

5.) Lodenica

6.) Magna Gallery na Teplickej ulici

Text: Martin Palkovič Foto: Magna Energia