Piešťanci vykúpili ochranné rúška, ale dôležité je umývanie rúk

V lekárňach je už niekoľko týždňov zvýšený záujem o ochranné rúška. Dnes ich nebolo možné v Piešťanoch zohnať. Podľa odborníkov nemusia pomôcť, dôležitejšie je, často si umývať ruky.

Na Slovensku doteraz nebolo potvrdené ochorenie na nový koronavírus COVID-19. Testy všetkých 90 vzoriek mali negatívny výsledok. Napriek tomu sa už od januára ľudia zásobujú ochrannými rúškami, lekárne v Piešťanoch aj iných slovenských mestách zaznamenali o tento tovar neobvyklý záujem.

„Je to nedostatkový tovar, ja sama som si kúpila rúška cez internet. Už pred troma týždňami ich zákazníci pýtali po 50 alebo 100 kusoch,“ hovorí magistra v jednej z piešťanských lekární.

Niekde mali ochranné rúška na predaj ešte v pondelok, ale aktuálne sú nedostupné vo všetkých tunajších lekárňach, ktoré sme oslovili. V niektorých nám povedali, že možno budú k dispozícii v priebehu budúceho týždňa.

Ochranné masky zo sterilnej tkaniny používa zvyčajne zdravotnícky personál na zabránenie prenosu infekcií. Nakazeniu vírusom však účinnejšie predchádzajú respirátory, ktoré na tvár priliehajú tesnejšie a vzduch filtrujú. Aj týchto zdravotníckych pomôcok je v piešťanských lekárňach nedostatok.

„V oblasti, kde ešte ochorenie COVID-19 nebolo zaznamenané, nosenie ochranného rúška alebo respirátora nie je potrebné. Pokiaľ ide o používanie rúšok a respirátorov, má to význam u chorej osoby s respiračným ochorením alebo u zdravej osoby, ktorá sa zdržuje v blízkosti človeka s respiračným ochorením,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

Namiesto toho, aj vzhľadom na prebiehajúcu chrípkovú sezónu, odborníci radia často si umývať ruky mydlom a vodou najmenej po dobu 20 sekúnd. Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu. Ľudia by sa nemali neumytými rukami dotýkať očí, nosa a úst. Pri kýchaní a kašľaní je najlepšie zakrývať si ústa jednorázovou papierovou vreckovkou a potom ju vyhodiť do koša.

Úrad verejného zdravotníctva dnes vydal odporúčanie, aby občania Slovenskej republiky zvážili cesty do oblastí, kde je zaznamenané šírenie koronavírusových ochorení. Cestovaním do týchto oblastí sa ľudia vystavia riziku, že sa nakazia a môžu byť prameňom nákazy pre ďalšie osoby.

Dovolenkárom, ktorí strávili posledné dni na severe Talianska, ministerstvo zdravotníctva odporúča, aby v prípade potreby kontaktovali odborníkov cez emailovú adresu novykoronavirus@uvzsr.sk alebo na telefónnom čísle 0917 222 682.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič