Piešťanci si uctia obete holokaustu

Pri príležitosti slovenského pamätného Dňa obetí holokaustu sa vo štvrtok 5. septembra o 17.00 h uskutoční v priestoroch Pamätníka holokaustu na Bratislavskej ceste v Piešťanoch spomienkové stretnutie spojené s predstavením knihy Ľubomíra Mrňu.

Obete holokaustu si na Slovensku pripomíname začiatkom septembra. V roku 1941 bol totiž prijatý tzv. Židovský kódex, ktorý slovenských Židov pripravil o občianske aj ľudské práva. Nová legislatíva im prikazovala nosiť označenie – žltú hviezdu, odňala im možnosť voliť a študovať, pripravila ich o časť majetku.

Nasledovali deportácie, ktoré v Piešťanoch začali 23. marca 1942 odvlečením dievčat do zberného strediska a 1. apríla 1942 do vyhladzovacieho tábora Osvienčim. Počas holokaustu bolo zavraždených 1065 piešťanských Židov.


Čítajte tiež: Kameň s ľudským príbehom nájdete v dlažbe Winterovej ulice


Mená zavraždených piešťanských Židov sú uchované v tunajšom Pamätníku holokaustu vďaka Hedvige Ambrovej, Andrejovi Šajmovičovi a Vojtechovi Anderlemu.

Na ich zásluhy v novej knihe s názvom Pamätník holokaustu v Piešťanoch upozorňuje Ľubomír Mrňa.

Venuje sa tiež dejinám tunajšej židovskej komunity a prináša príbehy jednotlivých osobností – umelcov, architekta, účastníkov odboja. Nechýbajú ani údaje o tých, ktorí neváhali nasadiť svoj život a pomohli a zachránili životy židovských spoluobčanov.

Knihu vydalo Balneologické múzeum Imricha Wintera s finančnou podporou Trnavského samosprávneho kraja, Mesta Piešťany, Židovskej náboženskej obce Bratislava a neziskovej organizácie JEWROPE.

Text a foto: Martin Palkovič