Piešťanci si merali sily s plavcami z iných krajín cez internet

V utorok 2. júna reprezentovali klub, mesto a krajinu diaľkoplavci – juniorskí reprezentanti SR z plaveckého klubu ŠPK Kúpele Pieštany na prvom ročníku medzinárodných plaveckých Zoom online pretekov v dlhých tratiach na 3000 m organizovaných izraelským plaveckým klubom Hapoel Emeq.

Iniciátorom štartu na pretekoch bol slovenský rodák David Sivor žijúci v Izraeli, prostredníctvom oslovenia Slovenskej plaveckej federácie. Piešťanskí pretekári pretek absolvovali v 25 metrovom bazéne Adeli centra.

Z prihlásených plavcov odštartovalo reálne 16 pretekárov zo 4 krajín. Zúčastnili sa reprezentanti Izraela, Českej republiky, Slovinska a Slovensko zastupovali plavci ŠPK Kúpele Piešťany. Na 3 km dlhej trati dosiahli Piešťanci krásne výsledky.

Celkovým víťazom s časom 0:32:13 sa stal 26-ročný český reprezentant v diaľkovom plávaní Vít Ingedult. Náš 17-ročný junior Filip Lányi dohmatol štvrtý a časom 0:33:11 tak strácal na víťaza len 58 sekúnd. Lukáš Kunic 16-ročný pretekár ŠPK Kúpele Piešťany dohmatol na 7. mieste a časom 0:36:04 na skúseného víťaza strácal 3 minúty 51 sekúnd.

Počas celého preteku od štartu po cieľ boli všetci plavci monitorovaní cez aplikáciu Zoom. Naši pretekári mali na bazéne veľkú tímovú podporu a klub Kúpele Piešťany tak opäť raz ukázal svoju silu.

Vo štvrtok 4. júna štartovali dievčatá. Za Kúpele sa na štart postavili Sára Niepelová a Lea Chromiaková v konkurencii 14 plavkýň zo štyroch krajín za výdatnej klubovej podpory. Naša 20-ročná Sára Niepelová podala bojovný výkon a za víťaznou 26-ročnou ostrieľanou českou diaľkovplavkyňou z bazéna i otvorenej vody Lenkou Šterbovou dohmatla na 3. mieste s časom 0:36:50,72 so stratou 0:01:51 na víťazku. Lea Chromiaková – úspešná 14-ročná juniorská reprezentantka SR v plávaní dohmatla na 7. mieste a časom 0:40:03,12 stratila na oveľa skúsenejšiu a staršiu víťaznú pretekárku 5 minút a 4 sekundy.

Všetkým našim pretekárom patrí po krátkej príprave gratulácia za bojovné výkony. Prvý ročník online pretekov bol vhodným spestrením prípravy a previerkou výkonnosti z dôvodu obmedzení pandémiou koronavírusu COVID 19. Technické vymoženosti nám napomohli k porovnaniu výkonnosti plavcov štyroch krajín o akom sa nám pred časom ani nesnívalo.

Text a foto: Radoslav Suchánek