Piešťanci rozdali dezinfekciu vyrobenú z piva

Zariadenie pre seniorov v Moravanoch nad Váhom, ale napríklad aj piešťanská mestská polícia dnes dostali zdarma dezinfekciu, ktorú spontánne vyrobila partia Piešťancov. V mimoriadnej situácii počas pandémie nového koronavírusu spojili svoje sily Pálenica Piešťany, Piešťanský pivovar ŽiWell, Pivovar Simeon, Fax Copy, dizajnéri zo spartime.sk a Marián Gregorička, ktorý zabezpečil peroxid vodíka.

„Je marec a peniaze na hygienu, ktoré sme mali rozpočtované na celý rok, sme už minuli,“ hovorí Martin Cifra, riaditeľ Zariadenia pre seniorov v Moravanoch nad Váhom. Preto ho veľmi potešilo, že partia dobrovoľníkov darovala dezinfekciu tým, ktorí to najviac potrebujú. Seniori sú totiž koronavírusom najviac ohrozenou skupinou.

S nápadom vyrábať dezinfekciu prišiel tento týždeň Maroš Novák z Pálenice Piešťany. Hovorí, že dlho nad tým nerozmýšľal: „Pustil som sa do toho po hlave, chcel som pomôcť.“ Dezinfekcia je vyrobená predovšetkým z piva, ktoré darovali dva remeselné piešťanské pivovary. Urobili to v čase, kedy sú ich prevádzky poznačené prísnymi nariadeniami vlády a ich výrobky nejdú na odbyt tak, ako to ešte pred pár dňami plánovali.

„Prvá várka bola zmes piva, ktoré by ešte vydržalo, ale už teraz vieme, že ho od nás asi nebude nikto môcť kúpiť,“ vysvetľuje Peter Demko z Piešťanského pivovaru ŽiWell a dodáva: „Za normálnych okolností by sme to pivo v najbližších týždňoch predali. Teraz viem, že o tom príde, takže predtým, než sa pokazí, radšej ho dám na dobrú vec.“

Desiatky litrov dezinfekcie, ktorú je možné použiť na ruky, ale aj na čistenie povrchov, dobrovoľníci už rozdali. Pomôže napríklad Zariadeniu pre seniorov v Moravanoch nad Váhom a Mestskej polícii mesta Piešťany. Ešte predtým, než vyrobia ďalšiu, musia sa vysporiadať s viacerými byrokratickými prekážkami.

Text a foto: Martin Palkovič