Piešťanci reprezentovali Slovensko na majstrovstvách sveta v plávaní na otvorenej vode

Dvaja plavci ŠPK Kúpele Piešťany sa počas uplynulého týždňa zúčastnili na Majstrovstvách sveta juniorov v plávaní na otvorenej vode ako pretekári reprezentačného družstva Slovenska. Majstrovstvá sveta v tomto olympijskom športe sa uskutočnili v termíne 16.- 18.09.2022 na najväčšom zo seychelských ostrovov Mahé v blízkosti hlavného mesta Victoria.

Naši dvaja reprezentanti sa počas prípravy a samotných pretekov museli vysporiadať s dvojhodinovým časovým posunom a častými dažďovými zrážkami, ktoré opakovane prichádzali a končili v priebehu niekoľkých minút. Prostredie, teplota vzduchu aj vody indického oceánu však boli priaznivé na pretekanie o svetové tituly. Pofukoval vietor do rýchlosti 8 m/s, ktorý však netvoril vysoké vlny.

Filip Lányi medzi juniormi v kategórii 18 a 19-ročných dosiahol svoj najlepší životný výsledok z otvorenej vody na 10 km trati. V konkurencii 38 pretekárov vybojoval napriek náročným podmienkam na orientáciu a fyzickým kontaktom od súperov po skvelom finiši v poslednom 2,5 km kole 20. miesto. Jeho výkon a umiestnenie bolo najlepším výsledkom 7 člennej slovenskej výpravy.

Olívia Ana Šprláková – Zmorová v konkurencii 35 pretekárok kategórie 16 a 17-ročných dievčat si v konečnom účtovaní vyplávala 29. priečku. Dala do boja všetky sily, ale na lepšie umiestnenie v poradí to podľa jej vlastných slov nestačilo.

Prajeme našim reprezentantom skorú regeneráciu a veríme , že sa po skúsenostiach nadobudnutých vo „svetovej“ vode dočkáme v budúcnosti od nich ešte mnohých príjemných plaveckých prekvapení.

Text a foto: Radoslav Suchánek