Pavel Dvořák chváli Balneologické múzeum: Máte tu nádherné veci

Známeho historika a spisovateľa prilákal do Piešťan prsteň z mladšej doby rímskej, ktorý Balneologické múzeum nedávno získalo do svojej zbierky.

Približne 1 800 rokov starý šperk našli v 30. rokoch minulého storočia v obci Krakovany – Stráže. Je zlatý a zdobí ho polodrahokam karneol. Podľa odborníkov patril mladej bohatej žene. Podobných pamiatok je na Slovensku len pár.

„Prišiel som si pozrieť prsteň, ktorý je dnes už veľmi slávny. Okrem toho som, na moju hanbu, nevidel ani nanovo usporiadanú tunajšiu expozíciu. Musím povedať, že je úžasné takto vidieť históriu, ide o nádherné veci,“ povedal uznávaný historik a dodal, že obyvatelia Piešťan musia byť hrdí na to, že vo svojom meste majú takúto zbierku.

„Tento prsteň je vzácny z celoeurópskeho hľadiska. Hroby sa našli pri práci v tehelni a nálezy zle pochodili. Iba časť obsahu sa zachránila, druhá časť sa roztratila. Je isté, že niektoré veci sú ešte stále vonku. Objav a nákup tohto prsteňa je krokom správny smerom,“ uzavrel Pavel Dvořák, ktorého po archeologickej expozícii sprevádzal riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa.

prsten krakovany straze foto balneologicke muzeum pavel_dvora_balneologicke_muzeu_1

Text a foto: Martin Palkovič, Eva Drobná/Balneologické múzeum