Park Foto: Zmena počasia podujatie neohrozí

Organizátori najväčšej slovenskej výstavy fotografií pod holým nebom oznámili, že podujatie sa uskutoční podľa plánu – v piešťanskom mestskom parku. Registrácia vystavujúcich začína v sobotu 22. septembra o 9.00 h pri Kursalone.

V noci z piatka na sobotu sa podľa meteorológov počasie výrazne zmení. Napriek tomu 13. ročník Park Foto Piešťany nie je ohrozený. Ráno by malo pršať, takže vešanie fotiek na siete v hlavnej aleji mestského parku možno začne o niečo neskôr, ale potom by už malo byť počasie priaznivé.

Novinkou tohto ročníka Park foto Piešťany je úsilie organizátorov z Piešťanského fotoklubu pokúsiť sa získať prvý zápis v slovenskej knihe rekordov a to za Najvyšší počet fotografií vystavených pod holým nebom na Slovensku.

Vystavovať môže každý. Stačí si priniesť fotografie akéhokoľvek formátu i adjustácie, farebné, či čiernobiele. Potrebné sú pomôcky na zavesenie fotografií (štipce, spony, háčiky, špagáty, gumičky a pod.).

Vystavujúci fotografi si svoje diela inštalujú sami na vopred pripravenú sieť o šírke 120 cm, natiahnutú medzi stromami v aleji mestského parku. Inštalovať možno aj na lavičky, vlastné stojany, rebríky a pod. Kreativite pri inštalovaní sa medze nekladú.

Prvýkrát v histórii Park Foto bude rozhodovať o najlepších fotografiách trojčlenná medzinárodná porota. Jej členmi sú fotograf Martin Ježík z Trenčína, ktorý prijal pozvanie Piešťanského fotoklubu už po niekoľkýkrát. Ďalším porotcom je Jozef Keppert, ktorý sa venuje organizovaniu výstav na Slovensku aj v zahraničí.

Zahraničným členom poroty bude Béla Szabó, dlhoročný organizátor Fotopiknikov v Győri, člen fotoklubu a pedagóg, ktorý pricestuje v spoločnosti svojich študentov. Béla Szabó je autorom mnohých publikácií, organizátor fotovýletov v Maďarsku a aj inde. Práve fotopiknik v maďarskom meste Győr, bol inšpiráciou pre zrod myšlienky organizovať Park Foto Piešťany.

Odborná porota vyhodnotí tri najlepšie kolekcie fotografií. Pri účastí detí bude vyhodnotená detská kategória osobitne. Cena Victoria Regia bude udelená za najlepšiu fotografiu kvetín, podľa hodnotenia zástupcov Strednej záhradníckej školy, usporiadateľa Kvetinového korza.

Program Park Foto Piešťany 2018 je nasledovný:

Piatok 21.9.2018
15.30 – 19.00 Vešanie sieti pre Park Foto 2018 (každá pomoc vítaná)

Sobota 22.9.2018
09.00 – 11.00 – Registrácia vystavujúcich autorov – stan pri vstupe do mestského parku
10.00 – 17.00 – Rozdávanie štipcov návštevníkom pre hodnotenie fotografií
12.30 – 13.00 – Workshop pre vystavujúcich – pri fontáne za Kúpeľnou dvoranou
14.00 – 15.00 – Kvetinové korzo – alegorický sprievod Victoria Regia – z Kúpeľného ostrova k hudobnému pavilónu v parku
15.00 – 16.30 – Hodnotenie odbornou porotou
17.00 – Ukončenie hlasovania a sčítavanie získaných štipcov
17.20 – 17.30 – Spoločné Foto
17:45 – 18.00 – Vyhlásenie výsledkov v novom sídle Piešťanského fotoklubu, v klubovni
reštaurácie La Musica (Teplická 39)
18.00 – 20.00 – večera – tradičné pečené prasiatko

Text a foto: Martin Palkovič Zdroj: Piešťanský fotoklub