Padajú Perzeidy, vesmírna šou vyvrcholí koncom týždňa

Nočná obloha ponúka vždy v v druhej polovici letných prázdnin zaujímavý úkaz. Meteorický roj Perzeíd súvisiaci s kométou Swift-Tuttle, dosiahne svoj vrchol 11. až 13. augusta.

Informovala o tom Zuzana Kaňuchová z Astronomického ústavu SAV Tatranská Lomnica. „Okamih maxima Perzeíd sa tohto roku podľa modelov očakáva 13. augusta, hneď po polnoci o jednej hodine letného stredoeurópskeho času,“ napísala na web stránke astro.sk.

Perzeidy, ľudovo nazývané slzy svätého Vavrinca, sú čiastočky veľké ako zrnká piesku. V atmosfére sa rozžeravia a to spôsobí svetelný efekt „padajúcej hviezdy“. Povery hovoria, že v tej chvíli si má človek niečo priať.

Na pohodlné pozorovanie Perzeíd je potrebná bezoblačná obloha a čo najmenej svetelného smogu. Tento rok však môže byť rušivý aj Mesiac, ktorý bude po splne.

„Perzeidy sú rýchle jasné meteory (do atmosféry Zeme vlietajú rýchlosťou až 59 km/s) a často za sebou zanechávajú stopu. Ich radiant (miesto na oblohe, z ktorého zdanlivo vylietavajú) je v súhvezdí Perzea, ktorý bude v čase maxima 75° nad východným obzorom,“ doplnila Zuzana Kaňuchová.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič Zdroj: astro.sk