Otvoria servis, v ktorom si opravíte bicykel sami

Komunitný projekt, ktorého cieľom je podpora cyklistickej dopravy v našom meste, dostal názov eSKaSpot. Okrem služieb odborníkov, môžu cyklisti využiť aj možnosť opraviť si bicykel sami.

Od začiatku mája bude v areáli Elektrárne Piešťany priestor venovaný bicyklom. Okrem malého múzea s raritnými bicyklami, tam návštevníci nájdu predovšetkým servis, v ktorom môžu opravovať bicykle sami.

„Našim cieľom je podporovať recyklovanie. Chceme, aby ľudia namiesto nákupu nových bicyklov, opravovali tie staré. Umožníme to aj tým, ktorí na to doma nemajú možnosti,“ hovorí Dušan Knap z Inštitútu pre trvalo udržateľný rozvoj, ktorý tento nápad zrealizoval.

V eSKaSpot budú dvaja odborní technici, ale aj stojan a náradie, ktoré môže za dobrovoľný príspevok použiť ktokoľvek.

Naplánované sú workshopy pre deti a mládež. „Všimli sme si, že mnohí si dnes už nevedia ani nahodiť retiazku alebo zalepiť defekt,“ pokračuje zakladateľ eSKaSpot. Poslaním tvorivých dielní preto bude naučiť záujemcov práve tieto základné zručnosti.

Cyklistickú verejnosť na tento komunitný priestor upozornia organizátori už v sobotu 29. apríla, kedy sa uskutoční Zelená cyklojazda do Vrbového. Jej účelom je aj spustenie petície podporujúcej premenu železničnej trate Piešťany – Vrbové na cestu pre cyklistov. Štartuje sa od Elektrárne Piešťany o 10.00 h. Podľa predpovede by malo byť počasie priaznivé. O prípadných zmenách budú usporiadatelia vopred informovať.

Rodinná súťaž v cyklistickej zručnosti spojená so slávnostným otvorením eSKaSpot je naplánovaná na sobotu 6. mája. Registrácia bude prebiehať od 10.00 h, ale záujemcovia sa už môžu hlásiť aj prostredníctvom elektronického formulára.

Text: Martin Palkovič Ilustr. foto: unsplash.com/Milada Vigerova